Rond 1975 door patiënten geborduurde afbeelding van Engelbert Kreynck. Foto: PR

Rond 1975 door patiënten geborduurde afbeelding van Engelbert Kreynck. Foto: PR

Herdenking Engelbert Kreynck bij GGNet

Herdenking Engelbert Kreynck bij GGNet

WARNSVELD - Op 16 februari is het de sterfdag van Engelbert Kreynck. Bij GGNet wordt dit jaarlijks herdacht met een traktatie voor de patiënten op het terrein in Warnsveld.

Nederland kent zeer oude gezondheidszorginstellingen. Zutphen doet daar niet voor onder. Zo bestond in de tweede helft van de 12e eeuw, ruim 800 jaar geleden dus al, een gasthuis dat later het Oude Gasthuis werd genoemd. Het was een instelling van de Orde Broederschap van de Heilige Geest, gesticht door de Fransman Guy de Montpellier.

Doel van de orde was de verpleging van zwakken, gebrekkigen, vondelingen en wezen; kortom van alle behoeftigen, zonder onderscheid. Het gasthuis lag aan een straat die er nu nog naar heet: de Spittaalstraat, destijds net buiten de muren van de stad.

Helaas is over de geschiedenis van dit gasthuis niet veel bekend. Des temeer echter over het gasthuis, dat in 1442, onder de naam Sint Elisabeth- of Nieuwe Gasthuis werd gesticht door de welgestelde Zutphenaar Engelbert Kreynck. Dit huis was gelegen aan de Spiegelstraat in Zutphen. Het pand bestaat nog en momenteel is het Regionaal Archief van Erfgoedcentrum Zutphen er gehuisvest.

Beide gasthuizen zijn, vermoedelijk om de pestepidemie beter het hoofd te kunnen bieden, in mei 1625 samengevoegd tot het Oude en Nieuwe Gasthuis. Dit complex, ook wel het binnengesticht genoemd, bevond zich globaal gesproken tussen de Molengracht, het NS-station en de Nieuwstad. Vanuit dit ONG is in 1901 Het Groot Graffel voortgekomen, nu bekend als GGNet.

Ieder jaar, op 16 februari, herdenkt men bij GGNet deze weldoener, omdat bij zijn overlijden in 1463 per testament werd bepaald: “Men zal den armen, op den verjaardag van zijn overlijden, geven, een goed versch gerecht, en bidden voor zijn ziel”. Sindsdien wordt hier steeds gehoor aan gegeven. Echter in deze tijd is het gerecht omgeruild voor ‘iets lekkers’.

558 jaar later wordt er, terwijl men geniet van een lekkere taart van het Werk(t) Café, even stilgestaan bij de oprichter van GGNet, Engelbert Kreynck.