Pixelfarming op De Velhorst. Foto: De Velhorst
Pixelfarming op De Velhorst. Foto: De Velhorst

Opbrengst eigen pixel De Velhorst doneren aan Voedselbank

ALMEN/ZUTPHEN - Pixelfarming op landgoed De Velhorst trok afgelopen jaar al de nodige belangstelling. De oogst van de pixels - lapjes grond van 1,5 x 1,5 meter - werd al vrij vaak geschonken aan de Voedselbank Zutphen, die ook in Lochem actief is. Dit jaar is het mogelijk om een pixel al bij voorbaat te gunnen aan de voedselbank. Voor 10 euro stimuleert de pachter de biologische landbouw van De Velhorst en zorgt er daarnaast voor dat minder bedeelden goed voedsel op tafel krijgen.

Door Henri Bruntink

De relatie met de Voedselbank bestaat al langer. Winny van Buuren van De Velhorst zegt: "Afgelopen jaar hebben we zelf veel aardappels gedoneerd. Door de sluiting van de horeca konden we die niet goed afzetten en als veevoer leveren ze bijna niets op. Dan gunnen we ze liever een beter doel."

Keuze
Verder ging vorig jaar de oogst van zo'n 15 tot 20 procent van de pixels naar de voedselbank omdat de pachters daar zelf voor kozen. Nu kan dus worden gekozen voor donatie aan de voedselbank of voor het zelf houden van de oogst. Zelf zaaien, poten en oogsten is mogelijk, maar wie de oogst aan de voedselbank schenkt hoeft niet zelf te oogsten. Het zaai- en pootgoed wordt aangeschaft door De Velhorst en voldoet uiteraard aan de biologische richtlijnen. Er kan worden gekozen uit diverse soorten kolen, groenten en kruiden. Dit is bij de pachtprijs inbegrepen.

Onderzoek
Op een deel van De Velhorst wordt met pixels en stroken met verschillende gewassen geƫxperimenteerd. Doel is om te ontdekken wel gewassen elkaar versterken en welke juist niet. De eerste resultaten van onderzoek van studenten van de Wageningen Universiteit worden binnenkort verwacht. Er wordt ook verder gewerkt met de robot die vorig jaar al werd getest op het landgoed. Als deze eenmaal is doorontwikkeld kan het zaaien, poten, onkruid wieden Ʃn oogsten. "Dat is het ideaal. Dan krijgen wij meer tijd om aandacht te besteden aan de afnemers en de pachters en vrienden", aldus Winny van Buuren. Mensen bewust maken van wat ze eten en wat ervoor nodig is om het duurzaam te produceren is een belangrijke doelstelling.

Voor alle informatie, zie de website.


www.landgoedvelhorst.nl/pixelfarming


Pixelfarming op De Velhorst. Foto: De Velhorst

De pixels van de De Velhorst vanuit de lucht. Foto: Wouter Borre/De Velhorst