Aankomst na de oceaan te zijn overgeroeid: Bela Evers, Astrid Janse, Desiree Kranenburg en Remke van Kleij. Foto: PR

Aankomst na de oceaan te zijn overgeroeid: Bela Evers, Astrid Janse, Desiree Kranenburg en Remke van Kleij. Foto: PR

Hoge golven, blaren en ontberingen

Roei- vereniging Isala trots op dames die Atlantische Oceaan over roeiden

Door Jolien Wilmar

ZUTPHEN - De roeivereniging Isala uit Zutphen, feliciteert Bela Evers, Remke van Kleij, Astrid Janse en Désirée Kranenburg die in 54 dagen 20 uren en 12 minuten de Atlantische Oceaan over roeiden in hun knalroze boot de Liberty. In Antigua werden ze op 5 februari diep in de nacht opgewacht door familie, supporters, officials en mederoeiers. Hun Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2020 zit erop!

Wat een geweldige prestatie hebben de dames neergezet. Van te voren vermoeden de vier vrouwen vreugdes en tegenslagen. Hoge golven, blaren en ontberingen. Ze hebben het allemaal gehad en erger. De zoetwatermaker ging kapot (en hebben ze gemaakt), de tegenwind was zo heftig dat ze terugdreven, de navigatie vertoonde mankementen, waardoor de uiteindelijke tocht geen 4700 km lang was maar 5555 km duurden. Tot op het laatst was het spannend en zwaar, want de krachtige naar zuidoost gedraaide wind en stroming in dezelfde richting, duwden de Liberty de laatste 100 Nautic Miles (185 km) te ver naar het noorden. Dus moesten de vrouwen extra hard roeien en koers bijdraaien om het kleine Caribische eiland niet te missen.

De dames stonden zwaaiend op hun zeebenen en lachend op het podium hun felicitaties in ontvangst te nemen. Ze oogden vermagerd maar gespierd en vooral zwaar onder de indruk van alles wat ze beleefd hebben. Ze vertelden over walvissen langszij en maanovergoten nachten. Bela uit Zutphen vertelde voor de camera's van de organisatie, dat het haar onder andere te doen was om te ervaren dat het echt kan, een schier onmogelijke klus toch te klaren. Dat je met planning, training, doorzettingsvermogen en vertrouwen in je team en jezelf, bergen kunt verzetten.

Een paar dagen nadat de Dutchess gefinisht waren, vertelden zij via Facebook dat ze gediskwalificeerd zijn voor de race. Ze lieten weten: "Moe en overweldigd door pech, ontstond er een moment waarop we de negatieve sfeer wilden omzetten in iets positiefs. We kozen ervoor om met een laken een zeil te maken in een poging wat snelheid te winnen en ellende om te zetten in spelen. We beseften dat we verkeerd handelden en dat het ophangen van een laken, dat aan de veiligheidsrails was vastgemaakt, in strijd is met de regels. We hebben onze videobeelden aan Atlantic Campaigns overhandigd en hen het geïmproviseerde zeil laten zien. We waren het met hen eens dat we de regels overtraden en probeerden een oneerlijk voordeel te behalen."

"Om de veiligheid te bewaren voor meerdere mensen in een wankele boot, is roeien een zeer gedisciplineerde sport, waar eendracht in het uitvoeren van commando's de norm zijn. Desalniettemin zijn wij van Isala enorm onder de indruk van de geleverde prestatie. Daar komt nog bij dat de dames ruim 65 duizend euro hebben opgehaald voor hun goede doelen: Stichting Als Nederland en de Platic Soup Foundation. Bela, Remke, Astrid en Désirée: namens alle Isala-leden nogmaals van harte gefeliciteerd. We zijn heel erg trots op jullie!", zo laat de vereniging weten.