Perfecte zondagmorgen

Zondagmorgen 6.15 uur. Een ongelukkig tijdstip om naar het toilet te moeten. Maar ik combineer het onaangename met het aangename. Terwijl de sneeuwlaag buiten steeds grotere vormen aanneemt zet ik direct maar even de verwarming aan. Lekker aangenaam voor straks. Het is op dit vroege tijdstip buiten nog donker is, maar het is tegelijkertijd opvallend licht en het sneeuwt gestaag door.

Mevrouw Bombeld geeft een signaaltje dat ze ook wakker is en ik zet de klokradio zachtjes aan. Er is een schrijver te gast van Nederlandse komaf met een buitenlandse achtergrond. Een uur lang word ik gehersenspoeld over wat allemaal niet deugt aan ons land. Overal is het leven beter, dus ik denk al snel: wat doe je hier nog? Laat je leven niet door Nederland en de Nederlanders verpesten en vertrek naar het paradijs. Maar misschien is dat te kort door de bocht en kunnen de 17 miljoen andere Nederlanders zich beter aanpassen aan deze mijnheer op de radio.

Iets na zeven uur glip ik uit bed. Het huis is inmiddels heerlijk warm. Ik dank het Nederlandse gasbedrijf hartelijk voor de voorraad aardgas die de afgelopen maanden stilletjes is opgebouwd. Als ze dat niet hadden gedaan, is de kans groot dat straks de verwarming uitgaat. Maar dat gebeurt niet, ik ben blij dat dat in Nederland perfect is geregeld.

Buiten is het donker, ik doe de verlichting aan. Geweldig, ondanks deze barre ochtend hebben de mensen van het stroombedrijf de zaken perfect voor elkaar. Iedere lamp die ik aanklik gaat branden. Eigenlijk had ik niet anders verwacht, er is hier in Nederland eigenlijk altijd stroom. Dat hebben we toch maar goed geregeld.

De volgende meevaller dient zich aan. Uit de kraan in de badkamer komt schoon en helder water. Normaal heb ik aan koud water voldoende, maar op deze frisse ochtend kies ik toch maar voor warm. En ook hier slaak ik een zucht van verlichting. Er komt ondanks de vrieskou gewoon water uit de kraan en iets later zelfs heerlijk warm. Wederom, perfect geregeld.

Net als ik plaats heb genomen op mijn vaste krantenleesplek rijdt er een gecombineerde schuif- en strooiwagen door de straat. Gisteravond waren ze preventief aan het strooien, en nu op zondagmorgen zijn ze er alweer. Dat sneeuwruimen is ook goed georganiseerd. Hartelijk dank gemeente Zutphen.

Een uurtje later roetsjen de eerste sleetjes van een heuvel in het Trefpark. Ik haal een slee van zolder en geef die aan een paar buurkinderen die net voorbijlopen. “Veel plezier en breng maar terug als de sneeuw is gesmolten”.

Deze zondag is vlekkeloos van start gegaan. Ik denk nog even aan dat onzinnige geklaag op de radio. Totaal onnodig, we hebben het hier in Nederland uitstekend voor elkaar.