Zeer recent werk van Jan Baggen: ‘Hoog water bij Bronkhorst’, olieverf op paneel 30 bij 40 cm. Foto: Liesbeth Spaansen
Zeer recent werk van Jan Baggen: ‘Hoog water bij Bronkhorst’, olieverf op paneel 30 bij 40 cm. Foto: Liesbeth Spaansen

IJssel inspiratiebron voor
kunstenaar Jan Baggen

BRONKHORST – Staande in de luwte van zijn auto heeft Jan Baggen uit Zutphen op donderdagochtend 4 februari een olieverfschilderij afgerond: ‘Hoog water bij Bronkhorst’. Het uitzicht op de IJssel vanaf dit laatste droge plekje van de parkeerplaats nabij de veerstoep van het Bronkhorsterveer inspireerde hem.

Door Liesbeth Spaansen

“Ik schilder en teken veel in de buitenlucht, ‘en plein air’ en voornamelijk in de directe omgeving”, legt Jan Baggen uit. “Gisteren stond ik bij Cortenoever bij Zutphen, vandaag hier bij de veerstoep in Bronkhorst. Ik sta net droog, maar als er een schip langs vaart moet ik wel even wat hoger gaan staan.”
Actief als tekenaar en schilder, werkt hij sinds 2013 weer met olieverf, aangestoken door René (Melenberg) Pleinair. Het is ook praktisch, omdat waterverf en inkt in de winter niet of zeer langzaam droogt, in tegenstellig tot olieverf. Jan mengt de kleuren in het kistje. Hij maakt graag rivierenlandschappen.

Het portret van de IJssel bij Bronkhorst is na een hele ochtend schilderen af. Jan geeft aan de hoofdzaken op het paneeltje weer te geven. “Daarnaast is het nu ook te koud om langer dan vier uur buiten te staan. Daarom sta ik uit de wind achter de auto.” De temperatuur was die ochtend 8 graden.

Jan Baggen heeft op zijn schildersezel een kistje met olieverf en ruimte voor twee paneeltjes. Tevreden pakt hij in op weg naar een volgende inspirerende plek. Slechts een paar uur later staat ook de laatste parkeerplek van de Veerweg onder water.