Al eerder gingen de buddy’s Bas, Huruy en Jip op pad voor sportieve beweging in de buitenlucht. Foto: Pim Helmich

Al eerder gingen de buddy’s Bas, Huruy en Jip op pad voor sportieve beweging in de buitenlucht. Foto: Pim Helmich

Van mens tot mens in beweging

Hanzesport brengt Buddy to Buddy op idee van sportronde

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Buddy to Buddy start een nieuw traject. Een sportronde die inwoners van Zutphen en vluchtelingen vier maanden lang letterlijk in beweging brengt. In de buitenlucht, bijkans het enige wat momenteel nog mogelijk is. Ontmoeting aan de hand van wandelen, rennen of fietsen…

Het initiatief voor de komende matches is afkomstig van Atletiekvereniging Hanzesport. Wim ter Hart, jarenlang trainer en tegenwoordig vooral ‘meeloper’, trekt zich het lot aan van de circa zevenhonderd bewoners van het Zutphense asielzoekerscentrum. “Alleen binnenblijven werkt tijdens de huidige pandemie de eenzaamheid onder asielzoekers verder in de hand. Komen in een negatieve spiraal door alles wat zij niet kunnen doen. En er is voor hen al zo weinig mogelijk. Dan is het belangrijk om met het oog op het broodnodige sociaal contact te gaan focussen op wat wél kan. Bewegen bijvoorbeeld, En dan met name in de gezonde buitenlucht.”

Cees de Boer is nog steeds trainer bij AV Hanzesport. Van senioren. Daarnaast maakt hij zelf ook vaak z’n rondjes op de atletiekbaan. “Hier ontmoette ik regelmatig azc-bewoners. Zij vonden het interessant om donderdagavond mee te lopen. Of ook niet. Bij mooi weer waren ze van de partij. Maar bij slecht weer…. Of de mensen hadden het mentaal zo zwaar dat ze de energie misten. Op het asielzoekerscentrum zijn er niet veel mogelijkheden om te bewegen. De troosteloosheid ook. Wéér geen beslissing. Dat gaat ten koste van de conditie, zowel fysiek als mentaal.”

De sportronde die Buddy to Buddy door Ter Hart en De Boer kreeg voorgesteld maakt beweging voor de vluchtelingen minder vrijblijvend. Eropuit, één op één met een betrokken inwoner van Zutphen. Goed voor lijf en leden. Én ontmoeting, zo noodzakelijk in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan. Daar is het Buddy to Buddy met name om te doen. “Dan is samen bewegen een mooie manier om met elkaar in contact te komen”, zegt projectleider Merel Hubatka. “Zowel voor asielzoeker, toch een potentiële medeburger, als voor Zutphenaar is ontmoeting een verrijking. Werelden worden vergroot”, brengt ze de doelstelling van Buddy to Buddy nog eens onder de aandacht. “Met de matches, gebaseerd op gelijkwaardig contact, vindt daartoe een stimulans plaats. Waar je beiden wat uithaalt. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, door hard te lopen of met een fietstocht.”

AV Hanzehof heeft zich opengesteld voor de nieuwe ronde die eind deze maand begint. "Wie weet kunnen de matches op termijn rennen op de atletiekbaan”, stellen Ter Hart en De Boer zich voor. "Nu mag dat helaas niet. Wij hebben een vluchteling trouwens al als lid mogen verwelkomen. Een jongen uit Eritrea, een hardlooptalent en inmiddels statushouder. Woont hier ergens in de buurt op zichzelf. Hij zou ook zomaar buddy kunnen worden. Waarom niet? Enkele andere leden gingen hem al voor. Het initiatief gaat als een lopend vuurtje… ” De mannen denken dat ervanuit de club nog wel meer belangstellenden zijn om asielzoekers de weg te wijzen naar fysieke en mentale gezondheid. "Of familie dan wel vrienden en kennissen hebben die het te voet liever kalmer aan doen. Of fietsen. Tennissen eventueel. Mits binnen de maatregelen”, stellen de initiatiefnemers van de sportronde met klem.

'Samen

bewegen

is een mooie

manier om

met elkaar

in contact te

komen'

Informatieavond
Ter verdere werving van buddy's uit Zutphen en omstreken vindt vrijdag 12 februari vanaf 19.30 uur een informatieavond plaats. Online, dus via het beeldscherm. Iedereen kan zich daar nog voor opgeven door op www.buddytobuddy.nl de knop ‘doe mee' te beroeren. Met een mailtje naar zutphen@buddytobuddy.nl kan dat echter eveneens. Of bel anders projectleider Merel Hubatka op 06-48471609. Wie komende vrijdagavond verhinderd is om zijn of haar licht over de sportronde op te steken maar wel interesse heeft, hoeft niet te sippen. Want ook de dagen erna kan men zich nog aanmelden om vanaf eind deze maand gedurende een viertal maanden als een der twee buddy's te voet, op de pedalen of aan weerszijden van het tennisnet in lichamelijke en mentale beweging te komen.

"Samen bewegen is gezond en gezellig. Bovenal steken beide partijen er het nodige van op”, zijn Merel Hubatka, Wim ter Hart en Cees de Boer het volledig met elkaar eens.