Jesse Sprikkelman: “Ik heb mijn jongensdroom redelijk voor elkaar”. Foto: Eric Klop
Jesse Sprikkelman: “Ik heb mijn jongensdroom redelijk voor elkaar”. Foto: Eric Klop

Van babyfoon tot Rinkeldekinkel

Radiomaker Jesse Sprikkelman maakt carrière bij publieke omroep

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Hij was een jaar of zeven. Op zijn kamertje nam hij de babyfoon ter hand en verzorgde een muziekprogramma voor zijn ouders die beneden in de huiskamer zaten. Radio spelen én maken. “Dan ben je wel een liefhebber”, lacht Jesse Sprikkelman. Nu is de 21-jarige Zutphenaar in dienst van BNNVARA en staat hij op NPO Radio 2 Jeroen van Inkel en Leo Blokhuis ter zijde. Een jongensdroom die in vervulling ging.

Het zat er al heel jong aan te komen. Amper twaalf liep Jesse mee bij RTV Veluwezoom in Brummen om te zien hoe dat nou allemaal werkte. “Vooral technisch. Maar een jaar later mocht ik al mijn eerste programma presenteren. Speciaal voor jongeren, met een piepstemmetje…“ Kort daarna werd hij ook actief bij de Zutphense lokale omroep BFM. "Het station kende haar hoogtijdagen. Deed er een paar keer per week een eigen programma. Het radiovirus had mij definitief te pakken.”

Toch schuurde er iets bij Jesse. Samen met zijn twee jaar oudere collega Jelle Seubring miste hij de aandacht voor andere media-uitingen. “Online vooral. We begonnen in maart 2016 voor onszelf. Met LokaalGelderland, een website die zich via speciale pagina’s voor Brummen, Lochem en Zutphen richt op het lokale nieuws. Zowel met geschreven tekst als met gesproken woord en videobeelden. Een totaalplaatje, waartoe nu ook zeven dagen per week en 24 uur per dag radio behoort. Ja, het bloed kruipt…”.

Naar school ging Jesse ook nog. Net als collega - en inmiddels partner in de breedste zin van het woord - Jelle deed hij in Arnhem de mbo-opleiding Mediaredactiemedewerker. Toen hij daarmee klaar was meldde hij zich aan voor de BNNVARA Academy, een opleidingstraject dat jongeren de kans biedt om zich in het mediavak nader te bekwamen en bovenal te bewijzen. Ook dat ging goed. Hij werd uitverkoren om in een clubje van zes talenten een half jaar lang mee te werken aan het radioprogramma ‘Riza’, genoemd naar presentator Riza Tisserand. “Iedere zaterdag en zondag, diep in de nacht van 5 tot 7 op Radio 1.”

‘Don Leo’
In Hilversum kreeg Jesse Sprikkelman de smaak meer te pakken dan ooit. En viel hij blijkbaar op. Want toen Leo Blokhuis voor zijn zondagavondprogramma op NPO Radio 2 zocht naar een producer viel de keus op hem. Tot op de dag van vandaag houdt hij het draaiboek in de gaten, regelt en coördineert hij voor ‘Don Leo’ live-artiesten die veelal door pluggers worden aangeboden en bereidt hij de ‘Ultieme Playlist’ voor. “Van tevoren bel ik mensen die een plaat eruit en erin willen hebben. Check dan of dit iemand is die een beetje uit z’n woorden kan komen. Heel soms klets ik met Leo mee. Ben dan een beetje sidekick.”

Hij werkte nog maar net samen met Blokhuis toen zich opnieuw een uitdaging aandiende. Eveneens voor BNNVARA regisseerde en produceerde hij in toerbeurt ‘Gaan!’, een discussieprogramma op Radio 1 waarin presentator Morad El Ouakili iedere extreem vroege werkdag van 4 tot 6 luisteraars aan het woord liet over actualiteiten.

Jesse: “Iedereen kon inbellen en zijn of haar mening verkondigen. Bizar hoeveel mensen op dat tijdstip klaarwakker zijn. Vaak vanwege werk, maar ook wel luisteraars soms met een rugzakje, die gewoon hun verhaal kwijt willen. Erg boeiend, met sommige vaste bellers bouwde ik haast een soort band op. Voor dit programma ging ik trouwens ook weleens op pad. Maakte zowel van tevoren als live reportages. Rechtstreeks bij de start van een etappe in de Nijmeegse Vierdaagse bijvoorbeeld. Kom er maar in Jesse… Hartstikke mooi!”

Rinkeldekinkel
En z’n Hilversumse carrière gaat maar door. Afgelopen najaar deed BNNVARA wéér een beroep op de kwaliteiten van Jesse Sprikkelman uit Zutphen. En niet voor de eerste de beste.

Het programma ‘Rinkeldekinkel’ van good-old Jeroen van Inkel verrees uit z’n as. Elke zaterdag- en zondagochtend van 7 tot 10 op marktleider NPO Radio 2. “Jeroen en ik hebben de nieuwe versie samen opgezet. Tussen de muziek door springen we in op de actualiteit. De items bedenk ik zelf. Neem ook nu weer reportages op en sta Jeroen op de achtergrond terzijde. Nee, noem het vooral geen sidekick. Wel was het de vraag of het tussen ons zou klikken. Dat doet het! We werken, net als bij Leo Blokhuis, in een klein team. Heel prettig. Zo kan ik het beste mijn creativiteit kwijt, zonder dat iets eerst langs zeven schijven moet.”

Voor Jesse duurt de zondag lang. ’s Ochtends voor dag en dauw uit de veren om rond 6 uur in de studio te Hilversum te arriveren. En ’s avonds staat hij, hoewel het programma van Leo Blokhuis eveneens al lang en breed is voorbereid, opnieuw paraat. “Er is echter zoveel tijd tussen beide uitzendingen dat ik tussendoor wel heen en weer naar Zutphen rijdt. Kan m’n adrenaline een beetje zakken. Maar zonde van de benzine, dat wel”, glimlacht de Zutphense radiomaker die voor wekelijks 24 uur in vaste dienst is bij BNNVARA. En er zich als een vis in het water voelt. “De publieke omroep past bij mij. Zeker als het om radio gaat. Het is m’n alles. De intimiteit. Ik noem het wel ‘het theater van the mind’. De luisteraar kan zich er persoonlijk een beeld bij schetsen. Wie schuilt er achter dat mannetje of vrouwtje van de radio? Als het antwoord niet klopt, dan is dat het mooiste…”

Drie volle dagen in dienst van de publieke omroep nemen niet weg dat Jesse Sprikkelman het door hem samen met zijn vriend Jelle Seubring opgerichte LokaalGelderland een warm hart blijft toedragen. De website is onderdeel van hun bedrijf ProduMedia dat vanuit een studio op de Revelhorst nog veel meer hand- en spandiensten op het gebied van media verricht.

“Zo doen we onder meer voice-over werk voor reclamespotjes, spreken we e-learningtrajecten in en doet Jelle montageklussen voor Omroep Gelderland en soms ook Radio 1. We zijn een compleet mediabedrijf, dat je niet zomaar in de steek laat. Maar radio staat voor mij absoluut op één. Niet zozeer om te presenteren, maar vooral achter de schermen. En dus met de microfoon de straat op. Mensen aan het woord laten. Dát is het allerleukste!”