Gitaristen André Ong-Alok en zijn zoon Frank in Suriname in 2006. Foto: PR

Gitaristen André Ong-Alok en zijn zoon Frank in Suriname in 2006. Foto: PR

Crowdfundingsactie voor uitgave uniek
gitaarboek

Zutphense gitarist probeert oeuvre van zijn vader gedrukt te krijgen

ZUTPHEN - Frank Ong-Alok is een in Zutphen woonachtige muzikant. Een gitarist net als zijn vader André, die dit jaar 100 zou zijn geworden, maar hij overleed twee jaar geleden in Suriname, na een grote rol te hebben gespeeld in de ontwikkeling van de klassieke gitaarmuziek in Suriname. Frank wil nu de composities van zijn vader uitbrengen in de vorm van een muziekboek, met cd. Om dat voor elkaar te krijgen is hij een crowdfundingsactie gestart.

André Ong-Alok leerde Frank gitaarspelen en daar heeft hij zijn hele verdere leven profijt van gehad. Na zijn conservatoriumstudie in 1986 hier in Nederland heeft hij met diverse artiesten, theatermakers en muzikanten samengewerkt. Met onder meer jazz-etno fluitist Ronald Snijders, soulzanger Oscar Harris, zangeres Gerda Havertong en filmregisseur Pim de la Parra. Tegenwoordig is hij naast jazzprogrammeur ook de vaste begeleider van theaterman Hakim, bekend uit Sesamstraat.
Met zijn vrouw, de zangeres Fleur Tolman, bracht Frank onder de naam 'Flower to the People' ettelijke cd’s uit in het Engels maar ook een Nederlandstalig literair album getiteld ‘Omhels Mij’. Met zeventien gedichten van de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer. Sommige nummers van zijn hand zijn gebruikt als filmmuziek of bij commercials. Zijn meest recente album is ‘10 dances for the Nudes’ met een hoofdrol voor de klassieke gitaar.

Manuscripten
Vader André Ong-Alok heeft veel nummers voor klassiek gitaar geschreven en gearrangeerd. Helaas hebben zijn vele muziekmanuscripten nooit de drukpers mogen passeren en daar wil Frank graag verandering in brengen. In 2006 hebben familie en vrienden de werken van André al verzameld in een bundel. Maar dat zijn oude onduidelijke kopieën van handgeschreven muziekstukken. Het plan is nu om deze muziek uit te brengen in de vorm van een muziekboek met cd waarop met name Frank de stukken van zijn vader uitvoert.
De studio-opnamen, het uitwerken van de manuscripten naar volwaardig notenschrift en het drukken van de eerste 500 exemplaren van het boek zullen een bedrag van circa 5000 euro vergen. Frank hoopt dat liefhebbers willen participeren in dit project om zo André, een heel bescheiden man, zijn verdiende plek te geven in de geschiedenis van de klassieke en Surinaamse muziek.

Elke donateur die 20 euro of meer bijdraagt, zal zijn of haar naam in het boek aantreffen als supporter. Tevens ontvangt de schenker het boek met de cd en nog een cd naar keuze uit het repertoire van Frank Ong-Alok.
Donaties kunnen worden overgemaakt naar NL89RABO0160123240 t.n.v. F.P. Ong-Alok. O.v.v. boek+cd alsmede adres en e-mailadres voor toekomstige updates. Voor meer info mail naar fttp@planet.nl.. Meer info op de facebookpagina ‘De muziek van André Ong-Alok'.