De Border Collies Kayla, Lynn en Suuz van Schaapskudde De Belhamel. Foto: PR

De Border Collies Kayla, Lynn en Suuz van Schaapskudde De Belhamel. Foto: PR

'Onze honden, de drijvende kracht achter de kudde'

WARNSVELD - Met enige regelmaat vertellen schaapherders Harrie en Elly Jansen van Schaapskudde de Belhamel in Contact Zutphen-Warnsveld graag wat meer over de schapen en wat hen als schaapherders bezighoudt.

"Een schaapsherder kan niet zonder zijn honden. Op onze schaapskudde werken daarom vijf honden. Deze helpen met het verplaatsen en tijdens het hoeden van de schapen. Bij de honden kunnen we onderscheid maken tussen drijvers en hoeders. De drijvers bij ons zijn de Border Collies, een Engels ras, en als hoeder hebben we de Altdeutscher Hütehunden.

Wij hebben het vaak over de Engelsen en de Duitsers als we besluiten welk type hond we gaan inzetten. De Engelsen, Kayla, Lynn en Suuz, zijn gewend altijd recht tegenover ons, dus op '12 uur', te lopen met een koppel schapen tussen ons in. De koppels kunnen variëren van 9 tot wel 400 schapen. Welke kant we ons ook op bewegen: de border blijft altijd op '12.00 uur' van je lopen. Bij de Border Collies kun je erop vertrouwen dat waar je ook heen gaat, zij altijd de schapen achter je aan brengen. Dit is zoals wij altijd de borders hebben gebruikt.

De Altdeutsche Hütehunde worden veel in Duitsland gebruikt, maar ook bij de kudde in Winterswijk en de Noord-Veluwe. Van deze Duitsers hebben we er twee: Raaf en Maus, waarvan de laatste nu ruim één jaar is. Maus zit nu nog in haar opleiding tot werkhond en wordt getraind om ook zelfstandig te werken. De Altdeutscher Hütehund is een hond die wij tijdens het verplaatsen voor op de kudde gebruiken om te voorkomen dat de kudde te snel gaat of om de kudde tegen te houden. Ook zijn deze honden erg goed in het flanken of begrenzen van de kudde waarbij voorkomen wordt dat de schapen weides of wegen op gaan die we in het langslopen willen mijden. De Altdeutscher Hütehund is waakzaam en minder gevoelig voor stemverheffing: dat is wat wij ervan merken.

Dan commando’s, want hoe sturen we deze groep Engelse en Duitse werknemers aan? We hebben onze Border Collies opgevoed met Engelse commando’s, dit is vrij normaal onder schaapherders die met deze honden werken. Met het overnemen van de kudde vorig jaar, namen we Raaf over van de vorige herder. Erg benieuwd hoe zij zou reageren op de commando’s, gingen we hier gewoon mee aan de slag. En dat ging bijzonder genoeg vrij goed. Maus weet niet beter en leert nu ook al de commando’s in het Engels. Omdat de honden soms op grote afstand lopen gebruiken we ook gebaren en natuurlijk ons herdersfluitje. Met het fluitje kun je bepaalde tonen aangeven, die voor een hond als commando begrepen wordt. Fluit je op de ene manier, gaan ze linksaf en op de andere manier gaan ze rechtsaf bijvoorbeeld.

We hopen in de zomer weer demonstraties ‘schapendrijven’ te kunnen laten zien. Dan kunnen bezoekers zelf zien hoe de honden reageren op de fluitsignalen."


schaapskudde debelhamel.nl

Harrie Jansen met de Altdeutsche Hütehunde Raaf en Maus . Foto: Myleneshoots