Nur Harb. Foto: 10.10 Productions

Nur Harb. Foto: 10.10 Productions

TROOST: Nur Harb vult wandelend zijn geluk aan

ACHTERHOEK - Van lockdown tot lente kijken we terug- en vooruit met prominente Achterhoekers over wat de tijd hen in deze tijd heeft gebracht. Gekooid en ontdooid halen zij de scherpe kantjes van de realiteit af met lieve liedjes, mooie gesprekken, relativerende humor, ontluikende gedichten en momenten die hen terugbrengen naar de basis; troost tijdens gemis.

Door Eva Schuurman

Wie op de site van Barbershop NUR kijkt ziet geen mededelingen over de gedwongen sluiting van de zaak van Nur Harb, maar een taakbalk die aangeeft wat de wereld momenteel overkomt. Het weerspiegelt direct de verantwoordelijkheid die de barbier neemt ten aanzien van iets dat ons allen in de greep heeft: "De hele samenleving heeft ermee te maken, we zitten in hetzelfde schuitje", zegt de Lochemer met Libanese roots. En in dat schuitje is het volgens hem nog steeds gemoedelijk, want positief blijven heb je zelf in de hand en uit elke tijd en ervaring kun je lering trekken.

Normaalgesproken is het een drukte van belang in zijn shop aan de Walderstraat in Lochem, het is de plek waar Nur Harb ouderwets en modern combineert door nostalgische technieken in een nieuw jasje te steken. "Iedereen wil met zijn tijd meegaan, maar ten aanzien van kapsels voelt men zich al snel te oud." Iets dat volgens Nur absoluut niet hoeft, met aandacht zoekt hij namelijk in welke vorm iets wel bij iemand past. Door naar de persoon te kijken en deze te knippen zoals ook hij zelf graag geknipt zou worden; met een luisterend oor en een open blik. Want mensen zijn geen cijfers. Daarom is zijn klantenkring ongetwijfeld zo breed als alle cijfers bij elkaar. "Mijn oudste klant is tegen de negentig en de jongste onder de twee."

Vorige week verwelkomden Nur en zijn vrouw hun eerstgeborene, een jongetje met een volle bos lang en donker haar. "Mijn handen jeukten al", zegt hij trots en lachend. Veel woorden heeft hij verder nog niet voor zijn verse vaderschap, want: "Dit overweldigende gevoel kun je niet beschrijven." Het was mooi om de aanloop en de komst van zijn kindje zo bewust te mogen meemaken, de volledige focus op dit wonder haalde hem door moeilijke tijden heen. "Je staat er niet alleen voor", zegt hij. "Het is heel makkelijk om jezelf als slachtoffer neer te zetten, maar het verandert niets aan de situatie."

En ondanks dat de baby zijn ritme ongetwijfeld zal beïnvloeden is Nur ook in zijn werkloze dagen altijd vroeg blijven opstaan. Hij is zich blijven bezighouden met zijn vak, met specialisaties in technieken en tutorials van collega’s. Hij is blijven wandelen en podcasts gaan luisteren over hoe je positief blijft als alles donker lijkt te worden. Over hoe je gelukstoffen aanmaakt terwijl je eigenlijk even niet zo gelukkig bent. "Ik vind het heel belangrijk dat de mensen niet vergeten om gelukkig te zijn, dat ze niet vergeten vertrouwen in elkaar te hebben." Nur hoopt dat mensen contact blijven zoeken, ondanks dat ze niet samen kunnen zijn. "Mijn vrouw bakt een taartje en dat verdelen we over de buurt.” Ook als het leven niet zoet voor je is kun je smaak blijven maken. “Al krijg je maar een restje van het gerecht van de buurman; de kleine dingen doen er altijd toe."

Net als in zijn barbershop zoekt Nur ook nu met aandacht naar de vorm die het beste past; met een open blik en een luisterend oor geeft hij nog altijd zijn optimisme door.


http://barbershopnur.nl