Dit soort gehaktballen met gekleurde punaises zijn gevonden ter hoogte van bos Het Enzerinck in Vorden, aan de Oude Borculoseweg, langs het fietspad. Foto: Politie Bronckhorst

Dit soort gehaktballen met gekleurde punaises zijn gevonden ter hoogte van bos Het Enzerinck in Vorden, aan de Oude Borculoseweg, langs het fietspad. Foto: Politie Bronckhorst

Hondenbezitters opgelet: gehaktballen met punaises in bos Het Enzerinck in Vorden

Wie deze gehaktballen aantreft belt 0900-8844 en verwijst naar proces- nummer 2021043788

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN - De politie Bronckhorst waarschuwt hondenbezitters in Vorden. Er zijn in korte tijd verschillende meldingen binnengekomen, dat ter hoogte van bos Het Enzerinck in Vorden, aan de Oude Borculoseweg, langs het fietspad, diverse gehaktballen met daarin gekleurde punaises lagen.

“Er heeft inderdaad een melder gebeld, waarvan de hond zo’n gehaktbal naar binnen heeft gewerkt. Deze heeft geluk gehad. Bij de dierenarts is de bal uitgebraakt. Dat is goed afgelopen”, bevestigt wijkagent Wouter Pol. “Er zijn meer van die ballen gevonden en gemeld. Mensen zijn gelukkig alert. Je moet geluk hebben dat iemand het ziet en meldt.” Of er nog meer balletjes zijn, sluit wijkagent Pol niet uit. “Er wordt gesurveilleerd, ook de boa van natuurmonumenten is op de hoogte en houdt het extra goed in de gaten.”
Over het waarom van deze voor dieren gevaarlijke gehaktballen van bleek vlees en gekleurde punaises tast ook de politie in het duister. “En de kans dat dader zich meldt met uitleg is ook heel klein”, weet Wouter Pol. “We kunnen alleen zoveel mogelijk waarschuwen. En mensen vragen te melden als er weer een gehaktbal wordt aangetroffen, eventueel er een foto van maken en dan mag het worden opgeruimd.”

Hondenbezitters waarschuwen elkaar al een aantal dagen via de facebookpagina ‘Je bent een Vordenaar als....’.
Op 27 januari meldt Saskia Groot Antink over de bolletjes rauw gehakt met punaises erin die langs het brede pad op het Grote Veld zijn neergelegd. “Ik ben hiervoor bij de dierenarts geweest om mijn twee honden te laten braken en om erger te voorkomen. Zij hadden beide punaises ingeslikt. Ik zal hiervan ook aangifte doen bij de politie, maar ik hoop via dit forum in ieder geval zo veel mogelijk mensen te waarschuwen.”
Carola Huiskamp uit Vorden heeft die ervaring op 28 januari rond 14.30 uur aan de Borculoseweg in het bos bij Het Enzerink waar zij verse balletjes gehakt (licht van kleur) in de berm naast de fietspaden vindt, met punaises erin. “De punaises heb ik er uit gehaald en gehakt onder de bladeren vertrapt. Melding bij de politie in Vorden, gemeente Bronckhorst, boswachter en bij de dierenartsen gemaakt.”

De verontwaardiging is groot en de berichten worden massaal gedeeld. Ook in het bos waarschuwen alle hondenwandelaars elkaar. Via oproepen op Facebook, telefoontjes en meldingen bij politie, gemeente Bronckhorst, boswachters en dierenarts proberen Saskia Groot Antink en Carola Huiskamp zoveel mogelijk mensen te waarschuwen. Ook de politie Bronckhorst waarschuwt mensen op te letten.

Melden kan via het algemene politienummer, 0900-8844 met verwijzing naar procesnummer 2021043788.