Monique van Ruiten en Arthur Brinkert lopen iedere werkdag van Zutphen naar Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Monique van Ruiten en Arthur Brinkert lopen iedere werkdag van Zutphen naar Lochem. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Koks gaan heel ver voor afhaalmenu's

Koks gaan heel ver voor afhaalmenu's

Arthur en Monique lopen elke werkdag zo'n 20 km naar hun werk

Door Arjen Dieperink

LOCHEM/ZUTPHEN - De horeca mag dan gesloten zijn, toch kan men in veel horecagelegenheden eten afhalen. En dus moeten de koks gewoon naar hun werk. Zo gaan Arthur en Monique elke werkdag van Zutphen en Warnsveld naar Lochem. Maar, om in deze rustige tijd gezond te blijven en aan de conditie te werken doen ze dat te voet.

Het loopt zaterdag tegen het middaguur, en ter hoogte van de afslag Almen lopen twee personen op het fietspad gestaag door richting Lochem. Het autoverkeer raast enkele meters naast hen over de N346. De 41-jarige Arthur Brinkert draagt een rugzak met daarin koffie, een versnapering en een radio waarvan de antenne opvallend naar buiten steekt. Het ding staat aan. "Het zijn de arbeidsvitaminen", grapt Arthur. Samen met de 39-jarige Monique van Ruiten van den Hoogen loopt hij naar Lochem. Voor hem een afstand van in totaal twintig kilometer. Arthur en Monique zijn collega's van elkaar, ze werken beide in eetcafé Woodstock. "Ik woon in Zutphen en pik Monique op in Warnsveld. Het is een leuke wandeling die wij iedere werkdag maken", vertelt Arthur. Monique vult haar collega aan:" Zo net hebben wij voor de kruising Almen/Vorden een koffiepauze gehouden. Als wij anderhalf uur vanaf nu op het werk aankomen zijn wij mooi fit om de afhaalmenu's te bereiden". Toch hopen beiden stiekem dat de horeca binnenkort weer gewoon open mag.
Op de vraag of zij na de werkdag weer terug naar huis lopen schudden beide koks van 'nee' . "Daar hebben wij onze Henk voor, die rijdt ons dan terug. Tenslotte hebben we er dan wel genoeg stappen vanuit Zutphen en in de keuken op zitten", vinden de sportieve koks.