Schaapskooi De Graafsekamp. Foto: PR

Schaapskooi De Graafsekamp. Foto: PR

Schaapskooi De Graafsekamp

Schaapskooi De Graafsekamp

WARNSVELD - Met enige regelmaat vertellen schaapherders Harrie en Elly Jansen van Schaapskudde de Belhamel in Contact Zutphen-Warnsveld graag wat meer over de schapen en wat hen als schaapherders bezighoudt.

"Onze thuisbasis is Schaapskooi De Graafsekamp, waar de Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van is, en staat aan de Werkseveldweg 2 in Warken, gemeente Zutphen. Met name de lammerentijd, enkele weken ervoor en enkele weken daarna gebruiken wij de kooi intensief. Buiten deze periode dient de kooi als vertrek- en eindpunt. Natuurmonumenten ontwierp deze fraaie kooi, welke in 2012/2013 is gebouwd op een bijzondere locatie. Vanaf 1962 tot het jaar 2000 stond op deze plek de gevangenis De Graafse Kamp. Tegenwoordig zou je spreken van een Penitentiaire Inrichting. Het waren barakken waar gedetineerden gehuisvest waren en waar zij aan de overzijde van de weg op de werkboerderij 'Werkseveld' werkten. Na de sluiting van de bajes zijn de barakken enkele jaren gekraakt geweest. Na de uitspraak van de rechter zijn de krakers verdwenen en werd het pand gesloopt.
De schaapskooi is een ruime potstal van ongeveer 12 bij 20 meter. Een potstal kenmerkt zich door het oppotten van de mest. Je begint met een laagje stro waarna de schapen de mest binnenbrengen. Dagelijks wordt er hooi op gestrooid wat ervoor zorgt dat het samen met de mest steeds dikker en dus hoger wordt. Bij een traditionele potstal kon het hoogteverschil, voor en na de lammerentijd, wel een meter bedragen. In zo'n potstal is de vloer van zand/leem. Bij de Graafsekamp is dat niet zo. De vloer is van beton en maximaal 30 cm mesthoogte zal ruim voldoende zijn. We hebben we de mest van vorig jaar laten liggen, waardoor we al gestart zijn met een laag oude mest. Dit jaar, na de intensieve lammerentijd, zullen we de mest laten uitrijden. Het gebouw bestaat dus uit de kooi, een werkruimte (de deel) met aan de achterzijde een ruime opslag voor hooi/stro. De schapen kunnen via valdeuren of schuifdeuren de kooi in of uit. Ook een keukentje en een wc maken deel uit van het gebouw.

We hopen later dit jaar, als de maatregelen het toelaten, de schaapskooi open te stellen voor publiek".