Inval bij Radio Milano; de ME houdt de menigte op afstand. Foto: Henk Westerveld, archief Theo Kock

Inval bij Radio Milano; de ME houdt de menigte op afstand. Foto: Henk Westerveld, archief Theo Kock

Achterhoek 40 jaar geleden - ME ingezet bij zoekactie naar illegale zender

ACHTERHOEK - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. 25 januari is het veertig jaar geleden dat piratenzender Radio Milano op spectaculaire wijze uit de lucht werd gehaald.

Door Willy Hermans

ZELHEM - ME ingezet bij zoekactie naar illegale zender
'De in de Achterhoek zeer populaire illegale zender Radio Milano heeft gisteren een grootscheepse politieactie doorstaan. Ruim 125 man politie, onder wie vijftig leden van de Mobiele Eenheid met ondersteuning van waarnemers in een vliegtuig, hadden op en rond de boerderij van boerenzoon Bennie Roozegaarde aan de Slangenburgweg te Zelhem hun handen vol aan het toegestroomde publiek, maar de zender bleef onvindbaar.

De actie van de politie begon om twee uur. Een uur later hadden zich een kleine tweeduizend omwonenden rond de boerderij verzameld. Vier zoekploegen kamden de boerderij meter voor meter uit, maar troffen slechts afspeelapparatuur aan en enkele honderden langspeelplaten. Toch is Bennie Roozegaarde, die als etherpiraat wordt beschouwd, samen met twee anderen aangehouden wegens overtreding van de Telegraaf- en Telefoonwet. Officier van justitie mr. W. Zeyl meent voldoende bewijsmateriaal te hebben, onder meer bestaande bandopnamen van de uitzending van gisteren, kort voor de inval.
Radio Milano was al sinds 1977 in de lucht met uitzendingen op de middengolf. Volgens de Rijkspolitie veroorzaakten de programma’s van dit station met een vermogen van 600 Watt zeer ernstige storingen, onder meer voor de scheepvaart en burgerluchtverkeer. De programma’s waren te ontvangen tot in Rotterdam, Sauerland en op de Waddeneilanden, maar vooral in de Achterhoek zeer populair.

In maart 1979 mislukte een eerste poging van de politie om de piraat het zwijgen op te leggen. De Rijkspolitie moest het toen met zes agenten afleggen tegen een duizendkoppige menigte sympathisanten, die door middel van een radio-oproep op de been was gebracht. Er werd zelfs een dood varken op een politieauto gegooid.
Gisteren was de politie-inzet groot genoeg om stand te houden. Aanvankelijk was de menigte opdringerig rond de versperring die de politie rond de boerderij had gevormd, maar na een charge van de Mobiele Eenheid, die drie arrestaties opleverde, verwaterde de demonstratie mede onder invloed van de ijskoude regen.
Om half vier haalde de politie de vijftien meter hoge zendmast bij de boerderij naar beneden. Radio Milano ging overigens wel al bij het begin van de politieactie uit de lucht. Eén van de laatste plaatjes die discjockey Bennie op de draaitafel legde, was de nieuwste single van Normaal: ‘Net as gisteren’.

Omstreeks zes uur zondagavond werd het zoeken naar de feitelijke zender gestaakt. Geen enkele plek was overgeslagen, zoals de hooizolder en ook de binnenplaats werd opgebroken.
De zendapparatuur werd niet gevonden. Er bestaat de mogelijkheid, dat de zendapparatuur zich niet in de boerderij zelf bevindt, maar bijvoorbeeld op enige kilometers afstand. De programma's zouden dan eerst radiografisch naar de zendmast worden gezonden.'

Bennie Roozegaarde heeft anno 2021 nog altijd geheim gehouden waar de zender is verstopt. Radio Ideaal stond zondag 24 januari geheel in het teken van Radio Milano.