De acht bewoners van Wondere Wereld. Foto: PR

De acht bewoners van Wondere Wereld. Foto: PR

'Het is heel spannend, vooral voor de vaders en de moeders'

Bewoners slapen voor het eerst in de Wondere Wereld

Door Henk Klein Holte

VORDEN – Er is lang naar uitgekeken, maar nu is het bijna zover. De acht bewoners van De Wondere Wereld slapen komend weekend voor het eerst in hun nieuwe woning, in Huize Midwijck aan de Zutphenseweg 12 in Vorden.

Acht jongvolwassenen met een beperking gaan er samen beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. En voor Wilma van Leeuwen en Merel Durand gaat hun droom na jaren in vervulling. “Zo’n 2,5 jaar geleden hadden Wilma en ik het er voor het eerst over. Wilma heeft een zoon met het Syndroom van Down en ik was al jaren werkzaam in de zorg voor deze doelgroep. Aanvankelijk bleef het bij dromen en mooie ideeën. Maar toen we het geluk hadden dat we dit pand konden huren, werd het bereikbaar.”

Merel Durand vertelt over het project en is enthousiast over de mogelijkheden die het biedt. “Ze hebben allemaal begeleiding nodig bij de dagelijkse dingen. Maar het samen wonen hier kun je zien als het samen leven in een studentenhuis. De sociale contacten, vriendschappen die ontstaan, dat zal heel bijzonder zijn.”

30 januari slapen de nieuwe bewoners voor het eerst in het nieuwe onderkomen. Afgelopen weekend zijn de meeste spullen al verhuisd naar De Wondere Wereld. “Zaterdagavond is de eerste avond samen. Helaas kunnen we er nu door corona geen grote feestelijke opening van maken. Dat moeten we later nog maar eens doen. Maar we willen er wel voor de bewoners een bijzondere avond van maken, vooral omdat ze dan hun eerste nacht hier met een goed gevoel in kunnen gaan.”
Het is natuurlijk heel spannend, zeker voor deze doelgroep. “Het wordt nu echt concreet. Het is inderdaad heel spannend. En vooral voor de vaders en de moeders, heb ik de indruk”, zegt Durand lachend. “De pakketjes stroomden de afgelopen tijd al binnen, we zijn de voorbije weken heel druk geweest met klussen, ook de bewoners deden af en toe kleine klusjes. Maar het is een lang proces geweest dus iedereen heeft kunnen wennen aan het idee.”
Echt wennen aan elkaar, hoeft nauwelijks meer, verwacht Durand. De Wondere Wereld moet een thuis worden voor de jongeren, nu in de leeftijd tussen de 17en 21 jaar, waar ze de rest van hun leven zouden moeten kunnen blijven wonen. “Voor dit jaar zijn ze allemaal al regelmatig bij elkaar geweest. Eigenlijk vanaf juni al. Bovendien kenden ze elkaar al. Het komen tot deze samenstelling van de groep is heel natuurlijk verlopen. Het is eigenlijk ontstaan vanuit het netwerk van Auke, Wilma’s zoon. Het is een groep van vrienden en vriendinnen, die allemaal een beetje met dezelfde vraag zaten op het gebied van wonen. De bedoeling is straks in het huis met zijn allen te zorgen voor gezelligheid en saamhorigheid. Dat gaat zeker lukken.”

Het huis heeft acht plekken en het is nadrukkelijk de bedoeling om het kleinschalig te houden. “Je hebt zo’n aantal wel ongeveer nodig om het ook betaalbaar te houden. Dat gebeurt vanuit de persoonsgebonden budgetten vanuit de Wet Langdurige Zorg. Maar het moet voor deze doelgroep niet te groot worden. Met zeven heel leuke collega’s kunnen we de boel hier goed runnen.” Deze hebben allemaal een opleiding passend bij deze doelgroep, maar zijn toch heel verschillend, waardoor het hele palet aan interesses van de bewoners kan worden bediend. “Zo is de een heel creatief, een ander weer goed in koken en weer een ander weet veel van tuinieren. Want de Wondere Wereld heeft ook een heel grote tuin. Een deel daarvan gaan we met de bewoners als moestuin inrichten. Maar er komt ook een pluktuin en een kippenhok, zodat ze straks bloemen kunnen plukken en verse eieren kunnen oprapen.”

De bewoners gaan al enige tijd naar de dagbesteding. Durand: “Straks -als de coronaperikelen voorbij zijn- gaan ze ook klusjes doen in het dorp. Bijvoorbeeld vegen op terrassen of helpen met tafels dekken, sneeuwruimen, dat soort dingen. Dat ze zo’n tweedagen per week naar een externe werkplek gaan, zorgt ervoor dat ze ook in contact komen met de rest van de maatschappij, dat is belangrijk.”
Dat dit mogelijk is allemaal mogelijk is komt niet in de laatste plaats door de vrijwillige inzet van veel mensen en diverse giften. Zo kreeg bewoonster Jitske uit Lochem een prachtige muurschildering van Tanja Papez op haar kamer. Een tak met bloesem en vlinders. Op Facebook is te zien hoe de kunstenares het werk aanbrengt. Jitske kreeg dit aangeboden van haar ooms. “Zonder giften was het onmogelijk geweest dit bijzondere project te realiseren”, weet Durand.

Na corona

willen we ook

andere

mensen

met een

beperking die

dagbesteding

zoeken

plaatsen

“Daarnaast hebben we ontzettend veel hulp gekregen bij allerhande andere zaken, variërend van een dagje schilderen tot hulp bij het opzetten van het winkeltje waar onze bewoners voor de dagbesteding terechtkunnen. Na corona willen we ook andere mensen met een beperking die een dagbestedingsplek zoeken plaatsen. We kijken graag naar de mogelijkheden. Ze kunnen zich bij ons melden.”

https://de-wondere-wereld.nl

merel@de-wondere-wereld.nl

Tel. 06-42774267