Zutphens dichtersgilde roept op tot
schrijven van nieuw Liedboek

ZUTPHEN - Het Zutphens Liedboek is een verzameling gedichten uit de zestiende eeuw. Er is niet veel meer over bekend dan dat het destijds in bezit was van ene Hans, die woonde in Zutphen. Het bevat 48 profane liedteksten, maar geen aanwijzingen voor bijbehorende melodieën, al is een deel ervan te achterhalen door de overlappingen met andere teksten uit die tijd waarvan de wijsjes wel bekend zijn. De gedichten gaan veelal over de liefde, vreugde, verdriet, hoop, vrees en bedrog. Er staat een Meilied in en diverse balladen.

Een uitgave ervan uit 1985 bij De Walburg Pers is nog steeds in de handel en integraal via dbnl.org op internet te raadplegen.

De laatste twee stadsdichters, het duo Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck, nemen eind januari na twee jaar van beproefde poëtische inspanningen-in-roerige-tijden afscheid. Daarmee komt een einde aan de tweejaarlijkse stadsdichtersverkiezingen. Het dichtersgilde neemt het stokje over. Vooralsnog is dat door de coronamaatregelen even behelpen.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat meer dichtersstemmen dan voorheen in Zutphen en Warnsveld doorklinken. Dat bracht de nieuwe Stichting Zutphen Literair en het gilde op het idee om dichters op te roepen gedichten te leveren voor een Nieuw Zutphens Liedboek. Als wordt gestart met twee gedichten per maand op de site van SZL, is het Liedboek over twee jaar, in 2023, voltooid, 486 jaar na de eerste vermelding van het originele handschrift.

Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een moderne hertaling van het origineel.

In het Liedboek uit 1537 zijn alle teksten anoniem. Dat is niet de bedoeling bij het Nieuwe Liedboek. Daarin worden de stemmen van 48 Zutphense dichters met naam en toenaam bijeengebracht. Ze bezingen erin geheel naar eigen keuze hun liefde (of eventueel andere gevoelens) voor stad en dorp, voor IJssel, Berkel en Twentekanaal, voor andere inwoners, voor al hun doen en laten, en – dat spreekt vanzelf – voor de poëzie.
Pieter Bas Kempe, Sander Grootendorst en Eke Mannink (dichtersgildemeesters van Zutphen) en Stichting Zutphen Literair gaan dit idee samen vormgeven.

dichtersgildezutphen@gmail.com