Geld voor cultuur moet naar cultuur

ZUTPHEN - Tijdens de raadsvergadering op maandagavond 26 januari is een motie ingediend over het extra geld dat minister Van Engelshoven beschikbaar heeft gesteld voor cultuur. Zutphen ontvangt een bedrag van 899.000 euro vanwege de covid-crisis. Dit betreft de jaren 2020 en 2021. Vrijwel de voltallige gemeenteraad is van mening dat het volledige bedrag daadwerkelijk voor de Zutphense cultuursector moet worden ingezet en niet voor andere dingen. De cultuursector is één van de sterke kanten van Zutphen. De motie wordt meteen in stemming gebracht.

Reden voor indiening van deze motie, die is voorbereid door Abel van Dijken van de ChristenUnie en Marieke Schriks van de VVD, zijn de antwoorden op de schriftelijke vragen die Schriks over dit onderwerp heeft gesteld. Het college antwoordt dat de middelen niet geoormerkt zijn en daarom niet persé voor cultuur gebruikt hoeven te worden. Daarnaast is als antwoord een afwegingskader gepresenteerd waaraan aanvragen moeten voldoen. Eén van de voorwaarden die worden gesteld is dat alleen subsidie wordt verleend als er géén gebruik is gemaakt van de maatregelen die het rijk biedt. Er kan een uitzondering worden gemaakt maar die is zo ingewikkeld dat het de sector vrijwel onmogelijk wordt gemaakt gebruik te maken van het subsidie.

Het college gaat met deze opstelling volledig voorbij aan de bedoeling van minister Van Engelshoven. Zij heeft het geld immers beschikbaar gesteld om gemeenten te helpen de cultuursector overeind te houden. Dit blijkt ook uit haar brief aan de gemeenteraad waarin zij nadrukkelijk verzoekt het door haar beschikbaar gestelde geld daadwerkelijk in te zetten waarvoor het is bedoeld. Dat is de Zutphense cultuursector. Reden voor de (bijna voltallige) raad om een motie in te dienen.