Zutphen moet inwoners beschermen tegen risico's van hoog- spannings- kabels

In 2004 werd bekend dat hoogspanningskabels gevaarlijk zijn voor gezondheid en veiligheid - in 2005 knapte een kabel in Zutphen. Kabels moeten onder de grond. Warnsveld nam politieke verantwoordelijkheid. Kosten € 1,6 miljoen. Ging niet door omdat Warnsveld in 2005 overging naar Zutphen. Van rijk naar arm. Het werd 4 miljoen voor Warnsveld én Zutphen samen. Nu 17 jaar later: bijna 18 miljoen.

Vanaf 2015 zijn gemeenten wettelijk verplicht hun inwoners te beschermen tegen gevaren van hoogspanning. Eerst bij nieuwbouw en vanaf 2019 ook bij bestaande risico-woonwijken. In Zutphen staan meer dan duizend woningen in risico-wijken. Dat staat in de wet Voortgang EnergieTransitie. Al vanaf 2005 zegt Gelderland 'Zutphen moet met plannen komen' en de provincie blijft het herhalen. “Het Zutphense bestuur moet politieke wil tonen en dat duidelijk maken in beleid, in financiële documenten en dus in zijn begroting”, zegt de commissaris van de Koning tegen ons in juni.

Meer dan vijftien jaar figureren bezorgde burgers als wajangpoppen in het spel van politieke besluitvorming. De resultaten zijn nul, komma, nul. Intussen wordt Zutphen aan alle kanten ingehaald door gemeenten die wél hun verantwoordelijkheid nemen. Er is inmiddels een wachtlijst bij TenneT. Daar staan wij niet op.

Zutphen heeft geen keus, het móet verkabelen, het bestuur móet bewoners in risico-wijken beschermen. Dat staat in de wet VET van 2019 en Zutphen kan daar niet onderuit. De gemeenten zijn verantwoordelijk. In 2015 heeft de Tweede Kamer besloten dat de kabels binnen vijftien jaar onder de grond moeten in risico-wijken. Wij houden B&W Zutphen aan hun plicht.

Het collegebestuur van Zutphen moet:

- Zutphen onmiddellijk op de wachtlijst bij TenneT plaatsen en onmiddellijk bekendmaken wanneer wij aan de beurt zijn. Dan krijgt Zutphen 80% subsidie van het Rijk.
- Plannen opstellen voor aflossing, ingaande op de dag dat de verkabeling klaar is. Zutphen mag 60 jaar doen over aflossing. Nu, tegen financieel zeer gunstige voorwaarden.
- De kosten waar Zutphen voor verantwoordelijk is begroten. Geen geld is geen excuus, dat weten B&W.
- Plannen inpassen in provinciale doelstellingen. Kan stap voor stap, zolang de kabels nog niet onder de grond liggen.
- Zelf politieke verantwoordelijkheid nemen, niet Gelderland als excuus aanvoeren. Nu!

Gemmie ten Velde, voorzitter stichting WarnsveldZutphenHoogspanningsVrij
Wil van Uden, voorzitter stichting Rivier, Dorp en Stad op één lijn
www.zutphenontspant.nl