Gerard Timmer (vooraan) en Gerrit Wansink in de oefenzaal van Paramedisch Centrum Zutphen: “Het keurmerk is de kroon op ons werk.” Foto: Eric Klop
Gerard Timmer (vooraan) en Gerrit Wansink in de oefenzaal van Paramedisch Centrum Zutphen: “Het keurmerk is de kroon op ons werk.” Foto: Eric Klop

Met samenwerking naar ‘het hoogst haalbare’

Keurmerk voor Zutphense en Warnsveldse fysiotherapie- praktijk

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Paramedisch Centrum Zutphen (P.M.C.Z.) en Fysiotherapiepraktijk Meijer in Warnsveld zijn onlangs officieel gecertificeerd door de Stichting Keurmerk Fysiotherapie. Beide praktijken hebben daarmee als enige in de gemeente Zutphen de hoogst haalbare waardering in de wacht gesleept. Daartoe trokken zij gezamenlijk op.

Gerard Timmer, praktijkhouder van P.M.C.Z., ziet het keurmerk als de kroon op het werk waarmee patiënten al twintig jaar lang zo goed mogelijk worden geholpen bij lichamelijk klachten. Hij en zijn acht medewerkers doen dit in het pand aan de Verdistraat 20, waar voorheen het plaatselijke Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) was gevestigd. Niets in het gebouw doet nog denken aan de tijd dat de voorloper van het UWV hier de uitvoering van de sociale zekerheid voor haar rekening nam. Of het zouden in de riante entreehal de deuren moeten zijn, waarachter zich nog steeds kamers bevinden, maar waar nu de behandeltafel staat in plaats van archiefkasten met kaartenbakken. En wat ooit de toiletten van de uitvoeringsinstantie waren, is nu de doucheruimte waar patiënten na heilzame spier- en gewrichtstraining in de oefenzaal het zweet van zich af kunnen spoelen.

“Paramedisch Centrum Zutphen probeert de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden”, zegt Timmer. “Daarnaast zorgen wij ervoor dat de registratie richting verzekeraar in orde is. Die doet immers het liefst zaken met fysiotherapiepraktijken die hoge kwaliteit bieden.” Dit krijgt al zo’n acht jaar zijn beslag in samenwerking met de collega’s van Fysiotherapiepraktijk Meijer. Die heeft in Warnsveld vestigingen op het Schoolplein 1, al sinds de beginjaren het vertrouwde adres, en sedert 2007 ook in het gezondheidscentrum op Het Horseler 2b, beter bekend als De Blikvanger. Gerrit Wansink vormt met drie collega’s de maatschap die deze praktijk na het vertrek van oprichters Jan Meijer en Corrie van Hunnik, zo’n jaar of vier geleden, runt. Ook hij noemt en roemt de plezierige wijze waarop de Zutphense en Warnsveldse praktijk kennis delen en elkaar waar nodig ondersteunen.

Beroep op elkaar
Beide praktijken hebben een keur aan specialisaties en aandachtsgebieden in huis. In Zutphen dragen daar acht medewerkers zorg voor en in Warnsveld veertien. Soms doen ze echter een beroep op elkaars kennis en specialisatie. Zo verwijst Gerard Timmer patiënten voor kinderfysiotherapie door naar de daarin gespecialiseerde Fysiotherapiepraktijk Meijer, terwijl andersom patiënten die te kampen hebben met een pijnlijke of vastzittende kaak juist kunnen rekenen op een behandeling in Zutphen. Met name door praktijkhouder Timmer die kaakfysiotherapie als een van zijn specialiteiten kent. Op zijn beurt heeft Gerrit Wansink sportfysiotherapie als belangrijk aandachtspunt. En, evenals zijn collega aan de Verdistraat, manuele therapie, waarin bijvoorbeeld de wervelkolom per segment wordt bekeken en behandeld. “Eventueel aan de hand van manipulatie, oftewel kraken”, weten de therapeuten.

Paramedisch Centrum Zutphen en Fysiotherapiepraktijk Meijer trokken gezamenlijk op richting keurmerk dat na visitaties in oktober jongstleden door een comité van deskundigen onlangs werd toegekend. De samenwerking blijft, al is het maar omdat het keurmerk naast gecertificeerde kwaliteit bovendien met zich meebrengt dat er vier keer per jaar intercollegiaal overleg plaatsvindt.

“Voor ons betekent dit dat we letterlijk en figuurlijk bij elkaar in de keuken kijken, met name op patiëntniveau. Zo blijven we op de hoogte van elkaars strategie en handelswijze om de kwaliteit te borgen. Want de zorg voor de patiënt en doelmatigheid met betrekking tot de klacht staan samen met de mens achter de patiënt voorop. Daarbij is de interactie tussen behandelaar en patiënt de sleutel tot succes”, aldus de therapeuten.

Hun samenwerking komt bovendien goed van pas in tijden van corona. Zij prijzen zich mede namens hun patiënten gelukkig dat de huidige lockdown de fysiotherapeutische zorg vooralsnog buiten schot laat. “Maar waar maatregelen wel degelijk noodzakelijk zijn. Samen toetsen we handhaving van de door de beroepsvereniging bepaalde regels. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de oefenzaal. Verder sloegen we de handen ineen bij de inkoop van mondkapjes en desinfecteringsgel. Tot nu toe hebben onze praktijken het virus buiten de deur kunnen houden. Een compliment ook voor onze patiënten die zich bij klachten tijdig afmelden”, besluiten Gerard Timmer en Gerrit Wansink.

Meer informatie over Paramedisch Centrum Zutphen en Fysiotherapiepraktijk Meijer te Warnsveld, waaronder een overzicht van alle specialisaties, is te vinden op de websites.

www.pmcz.nl

www.fysiotherapiemeijer.nl