Deborah Lobry directeur marketingbureau ArtdCom
Foto: Danna Drion
Deborah Lobry directeur marketingbureau ArtdCom Foto: Danna Drion

'Alleen tijdens écht samenzijn, ontstaat er een cumulatie van denkvermogen'

Er rijdt een dame door de straat in een witte cabrio, dak omlaag, blonde lange krullen, witte jas, grote mok koffie in haar hand. Ze kijkt de wereld in door een zonnebril van Chanel en stopt als ze een oude man met een rollator passeert. Ze stapt uit, geeft hem een dikke knuffel en rijdt lachend verder. Die zonnebril en dat open dak verbazen me, het is kil en grauw buiten, maar zij doet of de zon schijnt. Deborah Lobry, ik wil weten wie zij is, dus bel ik haar op en de volgende dag mag ik langskomen.

Door Jolien Wilmar

Ik heb mijn huiswerk gedaan, dus ik weet dat ze directeur is van ArtdCom, een marketingbureau in Amersfoort met elf medewerkers, dat ze vier kinderen en een hond heeft, in een villa woont, met een tuin als een bos en dat ze dat alles in haar eentje runt en dat ze er daarbij altijd uitziet alsof het feest kan beginnen. Nu is het macaronitijd, zoals zij het zelf noemt, dus haar kinderen volgen online les.

Het geheim van een hard werkende ondernemer
Ik ben op weg om haar haar geheim te ontfutselen. Hoe doet ze dat, een bedrijf en een groot gezin runnen?

Voor ik een vraag heb kunnen stellen, heeft ze me de grondwet uitgelegd, ze leest voor uit Facebook en LinkedIn, posts die haar visie op deze macaronitijd verwoorden. "Lockdown? Gewoon nog wat creatiever worden? Makkelijk gezegd, dat werkt niet zo eenvoudig. Contact en de onderlinge inspiratie die alleen ontstaat als je mensen samen zet, echt samen zet, dat werkt niet alleen maar via een 2D schermpje. Mijn bedrijf zit in een klooster, dus wij hebben enorme ruimtes, we kunnen makkelijk afstand houden, dus thuiswerken? Ja, zo nu en dan, omdat ik hier moet zijn voor de kinderen, maar creativiteit zit ook in het vermogen om zelf na te blijven denken."

Terwijl ze doorpraat in een rap tempo, zet ze koffie, aait ze een kind over z'n bol en beantwoordt ze een telefoontje. Als we ons in de woonkamer geïnstalleerd hebben is ze opeens rustig en volledig aanwezig. "Ik kom uit Zutphen, hier ben ik geboren", lacht ze, "ik heb op de Walter Gilijnschool gezeten en daarna heb ik het gymnasium gedaan op het Baudartius college. Ik begon met een bèta pakket, maar ben geëindigd met een alfa atheneum diploma. Daarna heb ik in Amsterdam aan de UVA twee studies gedaan, Europese studies en Frans. Europese studies heb ik afgerond en Frans ook, op mijn scriptie na.

Tijdens mijn studies en bijbaantjes bleek ik goed te kunnen schrijven en dat bracht me in de marketingbranche. Al meer dan 20 jaar heb ik mijn eigen marketingbedrijf ArtdCom. Met mijn team van 11 medewerkers verzorgen wij alle aspecten van business-to-business marketing.

"Dus jullie helpen bedrijven de connectie te maken met andere bedrijven?", vraag ik om te checken of ik het begrijp. Deborah steekt haar vinger in de lucht en zegt: "Spot on! Dat bedoel ik ja."

Online- en offlinemarketing
"Bedrijven moeten zichtbaar zijn voor andere bedrijven, om zakenpartners te kunnen vinden, om deals te kunnen sluiten, om kennis uit te wisselen. Wij verzorgen zowel de online als de offline zichtbaarheid. Bij online zichtbaarheid moet je denken aan het bouwen van websites, social media campagnes, het bouwen van landingspagina's e.d. en bij offline marketing gaat het om gelegenheid bieden dat potentiële klanten elkaar kunnen ontmoeten. Die ontmoetingsmogelijkheden creëren we door het organiseren van (internationale) events, beurzen, conferenties, seminars, maar we faciliteren ook intiemere gelegenheden, zoals business lunches, diners, en ronde tafel bijeenkomsten. We variëren tussen bijeenkomsten van minimaal acht personen tot events van meer dan duizend personen. Wanneer bedrijven zich op beurzen presenteren moeten zij daar ook goed zichtbaar zijn, dus dan maken we brochures, banners of animatiefilms voor presentatieschermen.

Vertrouwen
Uiteindelijk gaat alles over vertrouwen. Wie wil er met een ander samenwerken die je niet vertrouwd, niemand toch? Daarom moet je zorgen dat zoveel mogelijk mensen vertrouwen krijgen in wie jij bent als bedrijf en dat doe je door je awareness te vergroten, bijvoorbeeld door het organiseren van een seminar, door het zichtbaar zijn op social media, door online campagnes neer te zetten, via verschillende kanalen enzovoort. Zo laat je zien dat jij kennisleider bent in jouw branche en dat de andere spelers binnen jouw branche welkom zijn om zich met jou te verbinden. Dat is marketing, zichtbaarheid vergroten, vertrouwen winnen, zodat je elkaar kunt vinden en de hand kunt reiken. Op die manier bouw je aan de ‘customer buyer journey’, oftewel klantreis, met ‘marketing qualified leads’ en ‘sales qualified leads’.

Creatief en porfessioneel design
ArtdCom is een creatief bedrijf. We hebben drie grafisch designers, drie projectleiders, een raad van toezicht, een ict-er, een financiële man en ik ben de meewerkend voorvrouw, de primus interpares. Ik ben ervoor verantwoordelijk dat we steeds weer nieuwe opdrachten krijgen, dat we oplossingen vinden voor de wensen en vragen van onze klanten. Mijn team bestaat uit deels hele jonge, intelligente en capabele mensen, die prima werk leveren als ze op het goede spoor zitten, maar dat goede spoor hè, daar gaat het om, en weet je hoe je daar komt? Door samen te gaan zitten en brainstormen, luisteren naar elkaar, genieten van elkaars vondsten, elkaar inspireren en dan ontstaat er cumulatie in denkvermogen, de magie van 1+1=11.

Work and life balance
Er was een tijd dat ik heel veel werkte, tot diep in de nacht aan het schrijven was, maar tegenwoordig kies ik heel bewust wat ik op een dag gedaan wil hebben en daar neem ik de tijd voor. Dat werkt effectiever. Hier thuis krijg ik de opvoeding en het huishouden rondgebreid dankzij de hulp van mijn fantastische ouders, mijn wervelende schoonmaaksters, de Hello Fresh maaltijdenbox en omdat ik zulke leuke en intelligente kinderen heb. Ook voor kinderen geldt: geef ze je vertrouwen en voldoende knuffels en dan ontwikkelen ze zichzelf. Ik tel mijn zegeningen.

Ze zegt me wel drie keer hoe leuk ze het vindt dat ik er ben, dat brengt me bij de sleutel tot haar geheim. Ze geeft en geeft en geeft, vertrouwen, warmte en goede ideeën.

"Die oude man kan ik nu niet meer knuffelen, dus breng ik hem iedere week een bakje aardbeien."

Ook dat nog.