Vorige week woensdag is op de Harenbergweg gestart met de kap van 64 bomen. Foto: Hans ten Brinke

Vorige week woensdag is op de Harenbergweg gestart met de kap van 64 bomen. Foto: Hans ten Brinke

Hans ten Brinke

Grootschalige vervanging bomen Harenbergweg

ZUTPHEN - De komende jaren worden op een aantal plekken in Zutphen bomenrijen vervangen. Vorige week woensdag is op de Harenbergweg gestart met de kap van 64 bomen. De gemeente geeft aan dat deze bomen ziek waren of in een zeer slechte conditie verkeerden en dat er geen kans op herstel was. Oorzaak voor de problemen zijn ziektes, slechte grond of te kleine groeiplaatsen en het veranderend klimaat. De gemeente Zutphen gaat nieuwe bomen terugplaats. Op de Harenbergweg zelfs 138 van diverse soorten. Met het uitgangspunt: de goede boom op de goede plek!

De 64 gekapte bomen, voornamelijk esdoorns, verkeerden in slechte conditie. De gemeente geeft aan dat dit vooral komt door de kwaliteit van de grond waar de bomen in staan. Uit een eerder bodemonderzoek bleek dat op ongeveer 60 cm diepte een ondoordringbare laag voor boomwortels ligt. In die bodem ontbreekt het aan voedingsstoffen. Dit is niet eenvoudig te verbeteren door bemesting of grondverbetering. De kans op herstel van de bomen is klein. Deze vervanging loopt vooruit op het nieuwe bomenbeleid. Er zullen nieuwe, jonge bomen aangeplant worden. Dit gebeurt direct in het winterseizoen, zolang de grond vorstvrij is. Het probleem van de bodemkwaliteit wordt dan ook aangepakt en de grond bij de bomen bemest.

Straatbeeld Harenberg
verandert
De bomen zullen niet meer op 1 lijn langs de weg komen te staan, maar op plekken waar meer ruimte is voor groei. Zowel onder als boven de grond. Voor extra ruimte onder de grond wordt de stoep op een aantal plaatsen verkleind of verwijderd. De bomen verschillen ook in grootte en manier van bloeien. Door het hele jaar bloeit wel een boom- of plantensoort en in de herfst ontstaat een prachtig kleurenpalet.

Op de Harenbergweg komen 138 nieuwe bomen, bestaande uit verschillende soorten. De Bomenstichting helpt de gemeente om de goede soorten bomen te kiezen geschikt voor de grondsoort en die toekomst- en klimaatbestendig zijn. Gekozen wordt voor soorten die geliefd zijn bij bijen en vlinders. Door verschillende soorten aan te planten wordt voorkomen dat grote hoeveelheden bomen of planten in de toekomst uitvallen door ziektes en plagen. Bij de soortenkeuze zoekt de gemeente naar boomsoorten die een meerwaarde hebben voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Die helpen namelijk ook weer bij het bestrijden van plaagdieren zoals de eikenprocessierups.

Voor meer informatie kan men contact opnemen via 14 0575 of stuur en mail info@zutphen.nl. Op de website van Bomenstichting Zutphen is ook meer informatie te lezen.

Vervanging andere
bomenrijen
De komende jaren gaan nog meer bomenrijen of -lanen vervangen worden, zoals de essen aan de Ida Gerhardsingel, de esdoorns aan de Martinetsingel, de esdoorns aan de Rozengracht en een aantal essen aan de Kerkhofweg en langs het Leestensepad. Ook daar worden veel bomen terug geplant.

Vorige week woensdag is op de Harenbergweg gestart met de kap van 64 bomen. Foto: Hans ten Brinke