Cindy Kuiper, Joke Landeweerd en Richard Sueters (v.l.n.r.): “Aan corona komt een eind. Kijk dus vooruit! Wij verstrekken wellicht een bijdrage.” Foto: Eric Klop

Cindy Kuiper, Joke Landeweerd en Richard Sueters (v.l.n.r.): “Aan corona komt een eind. Kijk dus vooruit! Wij verstrekken wellicht een bijdrage.” Foto: Eric Klop

Met dank aan een puissant rijke freule

Abersonfonds is er voor Warnsveld; ook in tijden van corona

Door Eric Klop

WARNSVELD – “We kunnen meer bijdragen verstrekken dan we al jaren doen.” Richard Sueters kan het weten. Hij is penningmeester van de Warnsveldse stichting A.E. Abersonfonds die al bijna negentig jaar financiële ondersteuning geeft aan plaatselijke activiteiten en initiatieven ter lering en vermaak. “Dus verenigingen, instellingen en clubs, kom maar op met jullie ideeën! Ook in tijden van corona.”

Het Abersonfonds komt voort uit het vermogen van mejuffrouw Anna Elsabein Aberson. Met haar zus Wilhelmina genoot deze in Amsterdam woonachtige en puissant rijke freule regelmatig van het landleven vanuit een buitenverblijf te Warnsveld. Bij haar overlijden in 1932 kreeg de gemeente Warnsveld de beschikking over een groot deel van haar nalatenschap. Inclusief een legaat, waarin mejuffrouw Aberson had laten vastleggen dat dit ten goede moest komen aan de plaatselijke gemeenschap. Het beheer kwam in handen van de speciaal daartoe opgerichte stichting A.E. Abersonfonds.

Aan vruchtgebruik van het legaat was wel een tweetal restricties verbonden. Zo wilde zij dat in Warnsveld een ‘forsche, grootsche en fraaie’ fontein werd opgericht en in stand gehouden, die bijkans het evenbeeld moest zijn van een fontein in haar woonplaats Amsterdam. Zeven jaar later vond de onthulling plaats. Anno 2021 is het bouwwerk nog altijd niet weg te denken uit het dorpsbeeld van oud-Warnsveld. Ook de tweede voorwaarde neemt het Abersonfonds tot op de dag van vandaag ter hand. Die houdt in dat uit de rente van het legaat kinderen in de hoogste klas van het Warnsveldse basisonderwijs kunnen rekenen op een jaarlijks schoolreisje naar de hoofdstad. Daar bezoeken zij bijvoorbeeld het Rijksmuseum of maken een rondvaart door de grachten. Leuk, gezellig en educatief, geheel indachtig hetgeen Anna Elsabein Aberson met haar niet geringe douceur voor ogen had.”

Verstandig beheer
Het legaat kende een waarde van naar schatting 30.000 gulden, voor die tijd een vermogen dat er niet om loog. Dankzij verstandig beheer en de verleende ANBI-status waarmee over schenkingen geen belasting hoeft te worden betaald heeft het Abersonfonds nu circa een half miljoen euro in kas. “Niet eens zo héél veel”, meent penningmeester Richard Sueters. “Maar je kunt er voor de Warnsveldse gemeenschap genoeg mee doen.” De jaarlijkse uitstapjes voor de schooljeugd uit groep 8 zijn daar maar een deel van. “Ook andere activiteiten die in Warnsveld worden ontplooid ondersteunen wij”, benadrukt secretaris Cindy Kuiper. “Zo sponsoren wij de tweejaarlijkse gondelvaart en bijzondere activiteiten van onder meer sportclubs en buurtverenigingen. De laatste jaren verstrekken wij bovendien vrijwel renteloze lezingen voor bijvoorbeeld de aanleg van kunstgrasvelden of materialen die de scouting nodig heeft. Noem maar op, als de organisatie maar plaatsvindt binnen de voormalige gemeentegrenzen van Warnsveld.”

“En het doel van de activiteit in cultureel, sociaal of maatschappelijk opzicht van belang is voor Warnsveld en/of haar inwoners”, vult Joke Landeweer wellicht ten overvloede aan. Zij maakt al sinds jaar en dag deel uit van het stichtingsbestuur en is net als Cindy Kuiper en Richard Sueters eigenlijk best wel verbaasd dat Warnsvelders niet altijd op de hoogte lijken van het bestaan van het Abersonfonds. “Het zou toch jammer zijn als een bruisende activiteit voor en door het dorp strandt vanwege gebrek aan geld, terwijl het fonds, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, een duit in het zakje kan doen. Maar dan moet men ons wel weten te vinden. Ook nu de samenleving in de greep is van COVID-19. Veel activiteiten gaan niet door. Instellingen, clubs en verenigingen hebben het momenteel zowel in financiële als sociale zin moeilijk. Maar aan corona komt een eind. Kijk dus vooruit. Ontplooi alvast ideeën of verzin alternatieven en deel die plannen met ons. Wij verstrekken wellicht een bijdrage.”

Fotowedstrijd
Ook anderszins neemt het acht koppen tellende stichtingsbestuur een voorschot op plezieriger tijden. Met de fotowedstrijd ‘Het perfecte plaatje van Warnsveld’ wordt ingespeeld op de onlangs geheel vernieuwde en opgefriste website waarmee het fonds zich beter dan ooit presenteert en waarop initiatieven kunnen worden ingediend. Joke Landeweerd, Cindy Kuiper en Richard Sueters lichten toe: “Maak ergens in het dorp Warnsveld een kenmerkende foto. Dat kan zijn van een buurtaanzicht, een fraai doorkijkje, een dorpsactiviteit of noem maar op. Mail die uiterlijk op 1 april aanstaande met een korte toelichting, inclusief naam en NAW-gegevens, naar info@stichtingabersonfonds.nl. Met de mooiste foto’s verrijken we onze nieuwe website. En de drie beste inzendingen ontvangen een waardebon van respectievelijk 100, 75 en 50 euro. Ja, ook weer met dank aan mejuffrouw Anne Elsabein Aberson.”

Wie meer wil weten over het Abersonfonds, inclusief de voorwaarden waaraan toekenning van een financiële bijdrage moet voldoen, kan terecht op de site: www.abersonfonds.nl.