De ravage in de Suzuki door de vuurwerkbom was groot. De daders gooiden eerst een baksteen door een ruit. Foto: eigen foto

De ravage in de Suzuki door de vuurwerkbom was groot. De daders gooiden eerst een baksteen door een ruit. Foto: eigen foto

Grijze Suzuki van Géke uit Zutphen
verwoest door vuurwerkbom

ZUTPHEN/WARNSVELD - 'O jee, als er maar niet iets ergs met een van de kinderen is gebeurd'. Deze gedachte schiet Géke (51) door het hoofd als er in de nieuwjaarsnacht plotseling twee politieagenten bij haar aan de deur staan. De Zutphense, die woont aan de Ien Dalessingel in Leesten, krijgt te horen dat het om haar Suzuki Alto gaat. "Loop maar even met ons mee, ik denk dat uw auto total loss is'', zeggen de agenten.

Door Rudi Hofman

Als Géke aankomt op de openbare parkeerplaats voor huisartsenpraktijk De Blikvanger aan Het Horseler in Warnsveld schrikt zij flink van de aanblik van haar verwoeste voertuig. Op de bestuurdersstoel ligt een baksteen die door een ruit is gegooid. Vervolgens hebben de daders een vuurwerkbom in de Suzuki laten afgaan. De voorruit is totaal versplinterd, de portieren zijn door de explosie ontzet geraakt en in de bestuurdersstoel is een groot gat gebrand. ''Ze hebben ook nog tegen de zijkant van de auto getrapt, de voetafdrukken waren duidelijk zichtbaar", zegt Géke enkele dagen na het trieste voorval.

Gesprek
Gevoelens van boosheid en teleurstelling wisselen elkaar af bij de leerkracht van christelijke basisschool De Bargeweide in Eefde. "Ik ben er wel door ontdaan. De auto was niet heel veel meer waard, maar het gaat erom wat anderen met jouw spullen doen. Ik begrijp niet hoe zij daar lol aan kunnen beleven. Ergens hoop ik dat de daders nog iets van wroeging hebben en zich melden. Ik zou wel een gesprek met ze willen voeren. Ze moeten zich er bewust van worden gemaakt wat ze hebben aangericht en een schadevergoeding is zeker ook op zijn plaats.''

Sinds drie jaar had Géke de grijze Suzuki Alto uit bouwjaar 2004 in haar bezit. Zij heeft, zo zegt ze, er altijd met heel veel plezier in gereden. Hij is enkele uren na de jaarwisseling afgesleept. Géke moet het doen met een sloopvergoeding van 100 euro. Dat is in de verste verte ontoereikend om een vervangende auto te kunnen aanschaffen.

Oudejaarsavond was nog wel zo gezellig verlopen. Géke had deze samen met een van haar drie kinderen en haar vriend doorgebracht. Na middernacht keken zij samen boven vanuit een slaapkamerraam naar het siervuurwerk dat ondanks het vuurwerkverbod werd afgestoken. Vanuit deze positie was ook nog deels de Suzuki van Géke zichtbaar. Zij stalde die geregeld aan Het Horseler omdat ze dan niet helemaal hoeft om te rijden en snel vanaf huis naar de openbare parkeerplaats en weer terug kan lopen. Rond tien over één 's nachts werd er vrij indringend op de bel gedrukt en bleken er agenten aan de deur te staan.

Géke was niet de enige gedupeerde aan Het Horseler in de eerste uren van 2021. Even verderop ging een andere auto in vlammen op. "Ik heb contact gehad met de jonge eigenares. Dat was heel sneu, zij had speciaal voor haar auto gespaard."

Van de vernieling van haar Suzuki heeft Géke aangifte gedaan. De politie onderzoekt deze zaak en gaat volgens de Zutphense onder meer beelden van beveiligingscamera's in de directe omgeving bekijken.

De kracht van de explosie zorgde onder meer voor een totaal versplinterde voorruit. Foto: eigen foto