Mijke Mommers, Cesar oefentherapeut en slaaptherapeut. Foto: Jolien Wilmar
Mijke Mommers, Cesar oefentherapeut en slaaptherapeut. Foto: Jolien Wilmar

'Een beweging bestaat uit heel veel kleine stapjes'

Door het geopende raam op de Rozengracht 22 klinkt gezang. Mijke Mommers en ik zitten in de Cesar praktijk van Mijke en in het pand ernaast woont een zangeres. Het is een grote lichte praktijkruimte. Ik zie ballen, wiebelkussens, een wandrek, een behandeltafel en objecten die ik nooit eerder gezien heb en me doen denken aan gymnastiekattributen. Mijke vouwt een been onder zich, recht haar rug en antwoordt vriendelijk op al mijn vragen.

Door Jolien Wilmar

"'Dat gaat je geen bal aan', was zo'n beetje de houding van cliënten als ik tijdens een Cesar behandeling in Enschede vroeg, hoe het weekend geweest was. In Soest kreeg ik juist gedetailleerde verhalen als ik die vraag stelde. Hier in Zutphen kan het vriezen of dooien, maar omdat ik hier voornamelijk met kinderen werk, krijg ik meestal een vriendelijk verhaal. Zelf ben ik een Brabander, niet een super Brabander maar toch, ik houd er wel van om ongedwongen te babbelen."

"Ik werd uitgeloot voor de opleiding tot verloskundige en besloot om het propedeuse jaar van de opleiding tot Cesartherapeut te volgen, in de hoop dat ik daarna alsnog zou worden toegelaten tot verloskunde. Door een hersenschudding haalde ik het jaar bijna niet. Toen ik dat door mijn vingers voelden glippen, wist ik opeens met zekerheid dat ik Cesartherapeut wilde worden."

"Cesartherapie biedt, kort gezegd, een oplossing voor bewegingsproblematieken. Er komen bijvoorbeeld kinderen bij mij die niet durven te klimmen en klauteren, die zich bij gym niet prettig voelen of die op het schoolplein niet gekozen worden om mee te doen met spelletjes omdat ze niet handig zijn. Kinderen die vaak struikelen of faalangst hebben om te bewegen, of juist kinderen die bruusk tafels omver botsen, glazen sap omstoten en zo woest spelen dat anderen het contact vermijden."

"Een beweging bestaat uit heel veel kleine stapjes, het kan zinvol zijn om die te analyseren om te achterhalen waar het mis gaat, maar beter werkt het om oplossingsgericht te werken, dat wil zeggen dat ik het kind help om te ervaren hoe je bewegingen doeltreffend -soms letterlijk met behulp van een korf- kunt maken. Een beweging is een diepgewortelde gewoonte, daarom vergt het best even voordat kinderen -en volwassenen- een nieuw patroon aangeleerd hebben, dat zo bestendig is, dat het blijvend is en ik overbodig ben geworden."

"Volwassenen komen meestal bij mij met pijnklachten. Met hen ga ik op zoek naar de relatie tussen de pijn en de manier van bewegen en de houding van de patiënt. Door de klacht te begrijpen werken we aan een verbeterde manier van inspannen en ontspannen, waardoor bijvoorbeeld nek-, rug- of schouderpijn verholpen wordt en ook niet meer terugkomt."

Als je altijd wakker ligt
"Als slaaptherapeut boek ik juist snel resultaat. Slaap heeft met gewoonte en gedrag te maken en gedrag kan veranderd worden. Het lijkt een open deur om te zeggen dat een goede nachtrust veel te maken heeft met gezonde rituelen, zoals: niet laat nog eten, een donkere kamer, een niet te warme kamer, geen schermpje vlak voor het slapen, ruimte nemen voor 'opsloomtijd'."

"Een goede nachtrust is mede afhankelijk van de dag die daaraan vooraf gaat. Het heeft zin om niet alleen de gedragspatronen van de avond te onderzoeken, maar ook van de dag. Kom je dagelijks buiten? Hoe ga je met spanning om? Een kenmerk van open deuren is dat je ze haast niet ziet en er zomaar doorheen loopt, daarom werkt het zo verhelderend om sámen te kijken naar gedragspatronen."

Moederschap
"Als zelfstandig ondernemer kan ik mijn afspraken zelf plannen. Dat biedt mij als moeder veel flexibiliteit, maar het is direct ook een levensgrote valkuil. Als er iets is met onze kinderen, dan kan ik daar praktisch gezien ruimte voor maken en daardoor ben ik bijna automatisch ook degene die ruimte maakt. Mijn eigen moeder was verpleegkundige en veel aan het werk, dus ik heb het voorbeeld van een werkende moeder en toch vind ik het onmogelijk om er niet voor mijn kinderen te zijn als ze mij wel nodig hebben."

"Voordat we in Zutphen woonden had ik al wel mijn praktijk hier. Ik dacht dat het onprettig zou zijn om te wonen en werken in dezelfde stad, omdat ik dan overal mijn klanten tegen zou kunnen komen. Toch hebben we de stap gemaakt en het grappige is dat ik in het begin inderdaad veel werd aangesproken, maar vanaf het moment dat ik kinderen heb, gebeurt dat niet meer."

"We wonen hier ruim twintig jaar met heel veel plezier. Ik kan erg genieten van de speciaalzaakjes die we hier in Zutphen hebben, zoals Pure Taste, Schaapveld en Neleman, een paddenstoelenkraam op de markt, je kunt hier bijzonder brood kopen, er zijn verschillende kaaswinkels, speciale koffiewinkels en mooie initiatieven zoals Bloem op de Taart of Radijs. Het bruist hier van de creativiteit en festivals zoals het Cellofestival en Kunst aan de IJssel en ik heb het gevoel dat er achter de voordeuren een hoop mensen zijn die mooie dingen maken. Daar voel ik me bij thuis, want als ik de tijd heb om te ontspannen ben ik het liefst aan het knutselen, of klussen in huis en tuin. En wat ik mijn patiënten aanraadt, doe ik zelf heel graag: veel wandelen en fietsen."