Noodweer

Laten we hopen op noodweer rond oud en nieuw. Laat het ongeëvenaard hondenweer zijn. Regen en storm, bliksem en donder, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht - en dan het liefst die van pakweg 3 januari.

Laten we de daklozen van het land opvangen in een warme aangename omgeving, in hotels desnoods. Met een warme deken, warme dranken, oliebollen en een glaasje bubbels. Maar niemand op straat, geen bal te beleven, alstublieft. Noodweer Please! Laat de zegen komen van boven, aan het einde van een godvergeten jaar.

Er is al gewaarschuwd voor de kans op noodweer, maar niet door de meteorologen. Nee, het was de ‘Nationaal Commandant jaarwisseling van de politie’, Max Daniel in Nieuwsuur. De politie is het -heel begrijpelijk- spuugzat. Agenten, maar ook de mensen van de andere Hulpdiensten én burgers, die worden belaagd door hersenloze onverlaten. Die met zwaar vuurwerk deze goedwillende hulpverleners naar het leven staan. Mensen die met explosieven als vuurpijlen, strijkers, vlinders, cobra’s of een mortiergranaat mikken op anderen horen niet in deze maatschappij thuis. Net als de oproepen op social media, vol opwinding gevolgd. ‘Komt allen tezamen, neem je bommen mee. Gaan we lekker rellen, komen we misschien nog op tv.’

De commandant voorspelde dat als er weer zo’n idioot het in het hoofd haalt om met een explosief te mikken op de agenten, dat deze als ze zich bedreigd voelen, over kunnen gaan tot noodweer. Terugschieten dus! Wees gewaarschuwd; ouders houd uw kinderen binnen. Schuil voor de én (hopelijk) het noodweer. Want als u tijdens deze storm door die ‘bliksem’ wordt getroffen, zal 2021 heel anders zijn.