Terugblik

Op 28 december neem ik ’s morgens om half negen plaats op mijn kantoor. Dit wordt de laatste column voor 2020, een bijzonder jaar. En een jaar waarin ik het mezelf beslist niet makkelijk hebt gemaakt, het wereldwijde virus heb ik het hele jaar genegeerd. Alle media stonden en staan er vol van en dat lijkt mij voldoende. U zit vast niet te wachten over wat ik ervan vind. Groot gelijk, want ik ben geen specialist.

In het mapje ‘column’ op mijn computer wandel ik door het afgelopen jaar dat begint met de belangrijkste ontmoeting tussen burgers en bestuurders. De nieuwjaarsreceptie wordt in allerijl uit kostentechnisch oogpunt verplaatst van de dure Kaardebol naar de goedkopere Burgerzaal. Zutphen gaat -heel verstandig- op de centjes letten. En toen moest de bizarre tijd nog komen.

De meeste reacties kreeg ik dit jaar op drie columns over de afsluiting van het Kerkpad. Het Contact met de eerste column lag nog niet in de bus of de mailtjes, brieven en verhalen stroomden binnen. Dat vind ik altijd leuk, want dat geeft nieuwe inzichten. Maar de emoties liepen zo hoog op dat er zelfs -voor het eerst- een klacht werd ingediend bij de hoofdredactie. ‘Bombeld moet boeten omdat hij begrip vraagt voor de argumenten van de tegenpartij’. Gelukkig heeft uw columnist enige vrijheid, dus ik schrijf onbevangen door. En de zaak rond het Kerkpad leeft nog steeds, las ik vorige week nog uitgebreid in het Contact.

Het is altijd erg leuk als ik een brief in de bus vind waarin iemand iets opvallends of ludieks aankaart. Helemaal in het afgelopen jaar waarin ik mij minder op straat begeef dus ook minder goed kan signaleren wat er in Warnsveld en Zutphen gebeurt. Zo’n brief of mail geeft overigens geen publiciteitsgarantie, maar ik denk er wel altijd goed over na. En dat was ook het geval toen ik 'Gezond Verstand' en nog een paar blaadjes in de bus kreeg. Boordevol artikelen over complottheorieën over het wereldwijde virus. Ik vermoei u er niet mee over wat ik hiervan vind, maar ik heb het met aandacht gelezen en besloten er niet over te publiceren.

Maar ook de meest simpele onderwerpen resulteren in agressieve communicatie. Zo kreeg ik heel wat reacties op de column over het veranderen van berkenstammen in kant en klare stukken hout voor de kachel. De stikstof- fijnstof- en CO2-argumenten vlogen mij om de oren, ik heb de argumentatie weloverwogen bestudeerd. Hartelijk dank daarvoor, ook dit gaf weer nieuwe inzichten.

En wat mij betreft gaan we in 2021 vrolijk verder. Als u plaatselijke opvallende zaken signaleert laat het dan vooral weten. Ik ga mij erin verdiepen en misschien leest u er dan later over in deze column.

Reageren? contact@bombeld.nl