Correspondent van Contact, Alize Hillebrink, met Hetty van Huffelen-Van Bosheide. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Correspondent van Contact, Alize Hillebrink, met Hetty van Huffelen-Van Bosheide. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Mijn mooiste moment van 2020: De ontmoeting met het meisje met de beer

Mijn mooiste moment van 2020 was de ontmoeting met Hetty van Huffelen alias ‘Het meisje met de beer’.

In maart 2020 - ik sta aan het begin van het schrijfproces van mijn boek: Weemoed en verlangen, over Zutphense kinderuitzendingen in 1945 - kreeg ik van Christiaan te Strake, conservator van Musea Zutphen, een fotorolletje uit mei 1946, van fotograaf Willem Zeijlemaker. Op het rolletje staan foto’s van de aankomst van Zutphense kinderen uit Engeland in 1946. De jonge Engelandvaarders zijn voor zeven maanden naar Engeland gestuurd om aan te sterken van de oorlog. Op 3 mei 1946 publiceert de krant Van Huis tot Huis Zutphen foto's van de aankomst van de kinderen in Zutphen.

Op één van de foto's staat een tienjarig meisje met haar moeder en een beer. Het meisje, met om haar hals een naamkaartje, kijkt recht en vriendelijk in de camera. De beer op haar schoot is bijna even groot is als zijzelf. Haar linkerarm heeft ze vriendschappelijk om haar moeder heengeslagen, die vol trots in de lens kijkt. Ik heb geen idee wie deze moeder en dochter zijn. Wel weet ik vrijwel direct dat deze foto de cover van mijn boek wordt.

Wanneer dichter Pieter-Bas Kempe in augustus 2020 mijn boek Weemoed en verlangen in de etalage van boekhandel Van Someren & Ten Bosch ziet staan herkent hij zijn tante op het omslag en neemt meteen contact op met de redactie om dit te vertellen. "Het meisje met de beer leeft nog, het is mijn tante,” schrijft hij. Mijn ontmoeting met de inmiddels 85-jarige Hetty die een paar weken later plaatsvindt is de kroon op mijn boek. Een ontmoeting om nooit te vergeten.

Mijn wens voor 2021: Dat alle creativiteit die iedereen in 2020 heeft opgespaard tot uitbarsting mag komen in 2021.

Op 3 mei 1946 bericht Van Huis tot Huis Zutphen van de aankomst van de Engelandvaarders in Zutphen. 
Archief Erfgoedcentrum Zutphen.