Harrie Jansen. Foto: PR
Harrie Jansen. Foto: PR

Schaapherders van de Belhamel hebben kudde na jaar aardig op de rit

WARNSVELD - Naar aanleiding van het eerder geplaatste stuk in deze krant over 'verplaatsingen met schapen', vertellen schaapherders Harrie en Elly Jansen van Schaapskudde de Belhamel graag wat meer over de schapen en wat hen als schaapherders bezighoudt.

Harrie: "Mijn echtgenote Elly en ik kregen de kans om per 1 januari 2020 een schaapskudde over te nemen. Die kudde had als uitvalsbasis de schaapskooi Graafsekamp aan de Werkseveldweg in Warken (Warnsveld). Nu, inmiddels zo goed als een jaar bezig, hebben we veel meegemaakt, veel mensen ontmoet en vooral veel geleerd op allerlei vlak. We hebben nog een weg te gaan in een vak waar je volgens ons nooit uitgeleerd raakt."

"In de eerste maanden zijn we geleefd en hebben veel achter de feiten aangelopen, zo voelde dat voor ons. Mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers, noabers, boeren en andere sympathisanten zijn we die tijd behoorlijk doorgekomen. Naast schaapherders met een eigen kudde, werden we ondernemers van een eigen bedrijf. En zoals veel ondernemers met ons eens zullen zijn is ondernemen niet alleen iets doen wat je leuk vindt of waar je passie ligt, het is hard werken! Financieel soms een uitdaging, zeker in het begin en voor ons 365 dagen aan het werk voor amper een salaris. Risico’s nemen en omgaan met onverwachte situaties. Nu: na bijna een volledig jaar, kunnen we zeggen dat we het meeste hebben meegemaakt."

"We noemen onszelf Schaapskudde de Belhamel, maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? De Belhamel is een gecastreerde ram met een bel om. Deze castraat fungeert als leider van de kudde en is het dier wat staat voor de woorden waarop onze bedrijfsvoering is gestoeld: Vertrouwen - Verbinding - Veilig. Deze drie termen samen geven ons veel Vreugde en Vrolijkheid. We zijn een cultureel levend erfgoed, een gescheperde (mooie oude term niet?) kudde oftewel wij hoeden schapen van een zeldzaam huisdierras, trekken er hiermee op uit en gebruiken een of meerdere honden ter begeleiding van de kudde."

In komende artikelen zullen Harrie en Elly meer ingaan op de rollen en bijbehorende functie van iedereen die betrokken is bij de kudde en wat er bij komt kijken om een kudde draaiende te houden.

Elly Jansen met de vierpotige 'werknemers'. Foto: PR