Kerstgeschenken

De kerst nadert en dat betekent dat de voordeurbel iets vaker van zich laat horen. We treffen voorbereidingen, bij de voordeur leggen we de euro’s op een rij. Straks meldt de bezorger van het folderpakket zich, gevolgd door de krantenbezorger en dan natuurlijk de trouwe bezorger van het Contact. Dan hoeven we, als ze aan de deur staan, niet meer opzoek naar kleingeld. De krantenbezorger krijgt bij ons altijd de ruimste buit, hij komt tenslotte iedere dag. Dit jaar was het overigens een zij.

Maar de bel rammelde dit jaar ook enkele keren voor andere bezorgers. Niet van een of andere verre webwinkel, maar wel voor het bezorgen van kerstpakketten. Dit jaar kreeg ik er maar liefst drie. Niet enorm groot, maar alleen al een klein gebaar weten we bij de familie Bombeld enorm te waarderen.

Op woensdag levert de Lionsclub een kleine kerstattentie af. “Vanavond zou het jaarlijkse kerstdiner zijn, maar dat gaat natuurlijk niet door. Vandaar dit alternatief om thuis heerlijk van te smikkelen.” Ik kijk in de feesttas, onder andere enkele heerlijke worsten van vleesboerderij ‘Klein Graffel’ kijken terug. Dat wordt genieten.

Twee bestuursleden van de Stichting Bus staan een dag later met een grote doos voor de deur. Ik ben compleet verrast, maar het bestuur denkt daar klaarblijkelijk anders over. De Stichting Bus verzorgt met enkele tientallen vrijwilligers iedere dag uitstapjes met een grote taxibus voor bewoners van nagenoeg alle instellingen in en rond Zutphen. Eerder dit jaar vroegen ze mij om hulp. De website is enorm gedateerd, of ik met ideeën wilde komen voor een nieuwe indeling, frisse teksten en actuele foto’s. Samen met vrijwilliger Frans hebben we het beeld naar buiten eens flink opgefrist. Geheel belangeloos, want zo’n stichting barst niet van het geld. De verrassing is dan ook groot als ik hiervoor zomaar een kerstpakket krijg. “Dat was toch niet nodig?” De stichting heeft gelukkig inkopen gedaan in de regio. In onze voorraadkast ligt nu chocolade van chocolaterie Magdalena in Vierakker, kaas van versboerderij Daalwiek in Geesteren, aioli van De Braakhekke in Harfsen, Achterhoekse chips gemaakt van Woestenenk aardappelen en een beugelfles met siroop uit de Achterhoek van boerderij Groot Antink uit Groenlo. De smaak vind ik voor Achterhoekse begrippen dan wel weer bijzonder: sinaasappel.

En dan kwam er ook nog een jongeman aan de deur met een bedankpakket van het weekblad Contact. En daarin zaten diverse geschenken waaronder een feeststol uit de Doetinchemse bakkerij waar Louis werkt. Die stuur ik dan ook een appje met de vraag of het woord ‘kerststol' passé is? Binnen een kwartier komt er een reactie terug: Als je woke bent noem je een kerststol tegenwoordig een feeststol.

Jemig, nu moet ik weer opzoeken wat woke is.