Bewoonster De Wit van de verduurzaamde huurwoning in Warnsveld krijgt bloemen aangeboden en wethouder Harry Matser een taart, uit handen van de directeur van Ons Huis, Arjen Jongstra. Foto: Hagens Fotografie

Bewoonster De Wit van de verduurzaamde huurwoning in Warnsveld krijgt bloemen aangeboden en wethouder Harry Matser een taart, uit handen van de directeur van Ons Huis, Arjen Jongstra. Foto: Hagens Fotografie

Zutphense huurwoningen Ons Huis
gemiddeld op energielabel B

ZUTPHEN - Met het afronden van de verduurzaming van een woning aan de Oranjelaan vierde woningcorporatie Ons Huis vorige week dat het gemiddelde energielabel voor haar huurwoningen in Zutphen en Warnsveld nu B is. Een jaar eerder dan afgesproken. Door woningen te isoleren, te voorzien van HR++glas en zonnepanelen bracht Ons Huis in de afgelopen drie jaar circa 340 huurwoningen in Zutphen en Warnsveld op energielabel A. Daardoor komt het gemiddelde energielabel voor het hele Zutphense bezit van Ons Huis uit op label B.

De afspraak die Ons Huis maakte met gemeente Zutphen luidde: gemiddeld energielabel B in 2021. Dankzij een grootschaliger en snellere aanpak dan gepland, komt Ons Huis deze afspraak een jaar eerder na dan afgesproken. Samen met Trebbe, Talen en Janssen de Jong haalde Ons Huis alles uit de kast. Er werden 1.500 zonnepanelen op daken geplaatst, 12.100 m2 aan dakisolatie aangebracht en 6.900 m2 aan gevelisolatie. Er is bovendien 5.200 m2 aan HR ++ glas gezet én er is 10.500 m2 aan vloerisolatie in woningen gebracht. In totaal gaat het over aanpassingen aan 340 woningen in 18 verschillende straten, verdeeld over 8 projecten.

Harry Matser, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Zutphen, feliciteert Ons Huis met de prestatie: “Het is mooi om te zien hoe hard er is gewerkt. Het verduurzamen van de huurwoningen past binnen de plannen van de gemeente om het energieverbruik van woningen te verlagen. Ik ben blij dat huurders hierdoor prettiger wonen en energiekosten kunnen besparen.”

Arjen Jongstra, directeur-bestuurder van Ons Huis is ook blij met de prestatie. Nog belangrijker vindt hij het dat de huurders er vooral van profiteren: “Wooncomfort en betaalbaarheid blijven prioriteit voor Ons Huis. Onze investeringen in duurzaam wonen, rekenen we daarom in de meeste gevallen niet door in de huurprijs. Dankzij de isolatie en de zonnepanelen besparen onze huurders op hun energierekening. Zo hebben ze niet alleen een comfortabeler huis, maar ook lagere woonlasten.”

Plannen komende jaren
Dat de Zutphense huurwoningen van Ons Huis nu gemiddeld energielabel B hebben, betekent overigens niet dat alle projecten klaar zijn. In totaal 3 complexen in Warnsveld en Zutphen moeten nog worden afgerond.

Ook daarna gaat Ons Huis verder met het energiezuiniger maken van haar huurwoningen. De plannen voor de komende 3 jaar liggen klaar. De overeenkomsten met Trebbe en Talen voor de uitvoering van de plannen zijn getekend.