Koffiepunten inzamelen

Rik aan de lijn. “Ha Paul, heb jij zaterdagmorgen misschien even tijd om samen inzameldozen voor Douwe Egberts-koffiepunten rond te brengen. In december gaan we weer inzamelen, dus de dozen moeten bij winkels in de hele regio worden geplaatst.” Ik stem in op slechts één voorwaarde: we beginnen vroeg zodat we de drukte voor zijn. “Afgesproken, om kwart voor acht sta ik klaar”.

Zaterdagmorgen acht uur, mondkapjes op en tien opgevouwen inzamelzuilen achterin. We beginnen in Eerbeek waar de Plus supermarkt inmiddels is geopend. De dame achter de infobalie is op de hoogte en na weinig woorden en een armgebaar staat de doos op zijn plek. Terug naar Brummen. Bij Primera Bosman aan het marktplein is de winkel al open. Het is altijd gezellig bij mijn oud-collega’s boekhandelaren en de winkel ziet er ook dit jaar weer prachtig uit. Niet alleen vanbinnen, maar ook van buiten inclusief een schitterende etalage. Rik kijkt mij verbaast aan: “waar jij niet zoal op let.” En via de Jumbo in Brummen belanden we iets voor 9 uur bij drogisterij Trekpleister in Leesten. Er staan al een paar mensen voor de deur te wachten en wij sluiten trouw aan. Maar opeens richten ze het woord tot ons: “Oh, geef de doos maar hier hoor. We werken hier en zetten hem zo wel op de juiste plek.” Nou, dat gaat lekker snel. Bij Albert Heijn in de Zuidwijken en AH XL zijn de medewerkers ook al van onze komst op de hoogte, evenals bij bakkerij Kuiper in het Waterkwartier en de Coop in Noordveen.

Bij Albert Heijn in Warnsveld weet de dame achter de infobalie van niets, maar Arno, deze ochtend verantwoordelijk voor de zelfscankassa’s, heeft ons al opgemerkt en wijst naar een plekje bij het kopieerapparaat. De laatste inzamelzuil gaat naar Jumbo in Gorssel en dan zit ons ochtendritje er alweer op.

“Hoe gaan we al die punten straks in januari tellen”, vraagt Rik op de terugweg. Tja, dat is een goeie vraag. De afgelopen jaren streken we een avond met tien man neer in een bijzonder sfeervolle Oostenrijkse blokhut aan de Scheggertdijk in Almen, met een houtvuurtje en muziek van een heuse platenspeler op de achtergrond. Maar op houten banken geconcentreerd tellen naast elkaar kan nu niet meer. Ik vrees dat dat thuistellen wordt. Iedereen krijgt een halve vuilniszak vol punten en tellen maar. Veel minder gezellig, maar wel functioneel.

Als u nog oude koffiepunten thuis heeft liggen dan wil de Lionsclub Zutphen ze graag hebben. De punten leveren we weer in voor gratis pakken koffie voor de Voedselbank. Vorig jaar telden we maar liefst 1,02 miljoen punten, goed voor 2000 pakken koffie. Daar waren heel veel gezinnen eerder dit jaar erg gelukkig mee.