Een van de ingerichte kerststallen in de Zutphense binnenstad is te vinden bij Van Rooyens Bakkerij aan de Lange Hofstraat.

Een van de ingerichte kerststallen in de Zutphense binnenstad is te vinden bij Van Rooyens Bakkerij aan de Lange Hofstraat. 

Van Rooyens Bakkerij

PKN Zutphen pakt verrassend uit rond kerst

ZUTPHEN - Met een speciale kerstnachtdienst in het teken van Lessons and Carols, drie compacte diensten op kerstavond en een kerststallentocht door de binnenstad, speelt de Protestantse Gemeente Zutphen in op de geldende coronabeperkingen. ''We hebben een mooi en behoorlijk coronaproof programma weten samen te stellen'', zegt dominee Ronald Heins. Hij benadrukt dat alles onder voorbehoud is van eventueel aanvullende beperkende maatregelen.

Door Rudi Hofman

Dominee Irma Pijpers gaat op donderdag 24 december vanaf 22.00 uur voor tijdens de kerstnachtdienst in de Walburgiskerk. Hierin komen bekende Bijbelse kerstverhalen en ook kerstliederen aan bod. Daarnaast is er ruimte voor teksten en gedichten van wijlen Ida Gerhardt en de Zutphense dichter Tim Pardijs. Bij deze dienst kunnen geen gemeenteleden of andere belangstellenden aanwezig zijn. ''Het is niet te doen om uit de ongeveer 700 mensen die normaal deze dienst bijwonen er dertig uit te kiezen'', zegt Pijpers. De kerstnachtdienst is live te volgen op het YouTube-kanaal van de Protestantse Gemeente Zutphen, via kerkomroep.nl en bij lokale omroep B(erkelstroom)-FM. ''Het is een feest voor de hele stad, vandaar dat we voor de samenwerking met B-FM hebben gekozen.''

Publiekswissel
Voorafgaand aan de kerstnachtdienst zijn er drie door dominee Heins geleide diensten voor jong en oud die een half uur (18.30-19.00; 19.15-19.45 en van 20.00 tot 20.30 uur) duren. Maximaal dertig personen exclusief jonge kinderen zijn hierbij welkom. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en vol is vol. ''Ik vertel het kerstverhaal en we zingen een aantal liederen. Wendelien Visser uit Zutphen draagt een eigenzinnig verhaal voor. Tussendoor hebben we telkens een kwartier voor de publiekswissel en het schoonmaken van de stoelen'', zegt de dominee. Aanmelden kan via aanmelden@pknzutphen.nl..
De middelste korte dienst wordt ook live gestreamd waarbij de uitzending al om 19.00 uur begint om aandacht te vragen voor de kerststallentocht. Dominee Pijpers zegt dat een aantal ondernemers in de binnenstad is gevraagd een kerststal in te richten in de etalage. Dit moet resulteren in een route langs deze etalages die op de site van PKN Zutphen is te downloaden. ''Deze tocht kunnen mensen van 20 december tot en met 3 januari op eigen gelegenheid maken. Bij een aantal kerststallen voegen we een QR-code toe. Wie deze scant, wordt automatisch naar een gedeelte van een soort podcast geleid.''

Volgens de twee dominees missen de gemeenteleden vooral het persoonlijke contact en het uitwisselen van weetjes onder het genot van een kop koffie na de zondagsdienst. ''We zijn hier op ingesprongen met ons tweewekelijkse online-Koffie Magazine. Hierin gaan we bij mensen langs de deuren om een praatje te maken. Aanstaande zondag plaatsen we een nieuw Koffie Magazine op ons YouTube-kanaal.''

'Houd moed, Heb lief', is het motto waaraan PKN Zutphen zich vasthoudt. Deze door de Protestante Gemeente Heerenveen bedachte slogan is landelijk door PKN opgepakt en aan veel PKN-kerken hangen vlaggen met deze tekst. ''Met hoopvolle verhalen willen we laten zien dat er altijd weer licht komt. Met kerst heeft deze boodschap altijd extra betekenis'', zegt dominee Pijpers. ''Kerst is eigenlijk het lichtfeest, het licht in de duisternis dat je gaande houdt'', vult dominee Heins aan.

Voor meer informatie over de komende diensten van PKN Zutphen in de Walburgiskerk en kerk De Wijngaard aan de Wilhelminalaan kijk op de website.


protestantsegemeente zutphen.protestantse kerk.net/welkom