De gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. Foto: PR

De gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. Foto: PR 

'Volière brengt exotische natuur in huis'

Samen met de NBvV meer uit vogels halen

ZUTPHEN - Nu we met elkaar gedwongen worden om meer tijd thuis door te brengen, herontdekken we het waardevolle gezelschap van dieren. Honden, katten, cavia’s, kippen, konijnen maar ook het houden van kooi- en volièrevogels, met een mooi woord avicultuur geheten, staat in de belangstelling.

Met name de gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. In de tuin of als kamervolière binnen. Wellicht in een niet gebruikte slaapkamer of op zolder. Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Je haalt exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan je dag, weet ook Fred Horst van de Zutphense vogelliefhebbersvereniging Zanglust.

Bescheiden bedrag
De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV), ook wel aangeduid als ‘de bond’, kan voor een beginnend of meer ervaren vogelliefhebber veel betekenen. Voor een bescheiden bedrag wordt men lid van een vogelvereniging in zijn of haar woonplaats of in de regio. Zo’n vereniging heet bij de NBvV een afdeling. Wie lid is van zo’n afdeling wordt automatisch lid van de bond. Men kan zich ook aanmelden als verspreid lid, zonder tussenkomst van een afdeling. In beide gevallen ontvangt het lid maandelijks het rijk geïllustreerde magazine Onze Vogels. Met in begrijpelijke taal alles en meer wat de vogelliefhebber moet weten over het houden van kooi- en volièrevogels. De NBvV kent ook speciaalclubs. Gaat de belangstelling uit naar één vogelsoort of groep vogels, dan kan men daar de kennis verdiepen.

Lid worden van een vogelvereniging heeft voordelen. Daar zitten de mensen die een toekomstige eigenaar van een volière verder kunnen helpen. Want bij succesvol en mét oog voor dierenwelzijn vogels houden, komt wel het een en ander kijken. Het is meer dan een vogeltje in een kooi met een natje en een droogje.

Optimaal
Advies van een ervaren vogelhouder begint al bij het bouwen van een volière. Die moet optimaal op de zon staan, bij voorkeur een water- en winddicht gedeelte hebben (het binnenhok), maar ook een buitenvlucht. Dat is het gedeelte dat men kan beplanten, waar een vijvertje in kan worden aangelegd. Kortom, wat men zo mooi kan maken als men maar wil. De Facebookgroep 'Volière Vogelhouders' staat vol met mooie voorbeelden.

Advies is ook belangrijk bij wélke vogels je als kersvers lid wilt gaan houden. In een gezelschapsvolière kun je niet alles zo maar bij elkaar zetten. Dat is een recept voor teleurstellingen. Verstandig is om zich door ervaren vogelhouders te laten voorlichten over hoe een ideale volière eruit moet zien. Als lid van een vogelvereniging leert men mensen kennen van wie voor sportieve prijzen vogels kunnen worden gekocht. Mensen waarbij de koper daarna altijd terecht kan voor raad en daad als het even niet lukt met de vogels.

Beschut
Zij weten wat vogels eten, of ze het jaarrond buiten kunnen blijven, of in de wintermaanden beter beschut gehuisvest kunnen worden. Welke nestgelegenheid en nestmateriaal de betreffende vogels aan moet bieden voor een optimaal resultaat. Sommige vogelsoorten moeten van de overheid geringd worden, op jonge leeftijd een vaste pootring omgedaan krijgen, ook daar kunnen de mensen van de vereniging bij helpen. Ze bestellen desgewenst zelfs de ringen op het bondsbureau van de NBvV in Bergen op Zoom.

Wie lid word van een vogelvereniging (en daarmee dus van de bond), dan kan de leerzame en gezellige verenigingsavonden bezoeken, daar komen ter zake kundige sprekers en kan men met andere liefhebbers ervaringen uitwisselen. Ook kan de jaarlijkse tentoonstelling van de eigen vereniging worden bezocht en wie weet doet het nieuwe lid over een paar jaar zelf mee met zelfgekweekte vogels aan zo’n tentoonstelling.

Wereld op zich
Een volière met vogels kan gewoon leuk zijn, maar wie zich erin verdiept ontdekt dat vogels houden een wereld op zich is. Het mooie van vogels houden is dat men dat zo serieus kan doen als bij hem of haar past.

Wie meer wil weten of lid worden van VV Zanglust kan contact opnemen met het secretariaat van de vogelliefhebbersvereniging, Fred Horst, via tel. 0575-514532 of per e-mail op f.horst765@upcmail.nl..

Of kijk eens op de website van de bond.

www.nbvv.nl

Afbeelding