Thomas en David Loef in de nieuwe vestiging van BioToko in Deventer. Tot voor kort was het in biologische Indonesische gerechten gespecialiseerde horecabedrijf alleen in Zutphen te vinden.

Thomas en David Loef in de nieuwe vestiging van BioToko in Deventer. Tot voor kort was het in biologische Indonesische gerechten gespecialiseerde horecabedrijf alleen in Zutphen te vinden.

Rudi Hofman

BioToko na Zutphen nu ook in Deventer

Eigenaren streven naar landelijke keten

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN/DEVENTER - Midden in coronatijd een nieuwe vestiging openen in een andere stad. Je moet het maar durven. David en Thomas en hun vader Frank Loef hebben er alle vertrouwen in dat de biologische Indonesische gerechten van hun BioToko ook bij veel Deventenaren in de smaak zullen vallen. In Zutphen bestaat BioToko al sinds 2011. De opening van een vestiging aan de Pikeursbaan in Deventer is, als het aan de eigenaren ligt, een opmaat naar een landelijke keten van tien tot twintig zaken.

Na de verhuizing in 2016 van de Laarstraat naar de Lijmerij in Zutphen is BioToko vooral dankzij de toevoeging van een restaurant sterk gegroeid. ''Voor corona kwamen hier wekelijks gemiddeld zo'n 250 mensen eten'', zegt David. Door de lockdown is het restaurant al een tijd gesloten. De Loefs hebben van de nood een deugd gemaakt: ''Corona biedt ons veel kansen. Het afhalen en laten bezorgen van eten is heel erg in trek en daarop zijn we ons in Zutphen gaan richten. We hebben het omzetverlies weten te beperken tot circa tien procent.'' Het restaurant gaat zodra dat kan weer open. BioToko pakt dan ook het bedrijfsonderdeel catering weer op.
De nieuwe zaak in Deventer is puur gericht op afhalen en bezorgen. Alle gerechten worden bereid in de restaurantkeuken in Zutphen - de Loefs zijn op zoek naar een geschikte locatie voor een centrale keuken. Door de coronabeperkingen kunnen klanten in Deventer bijvoorbeeld hun bestelde rijsttafel, groente- of vleesgerecht in ontvangst nemen bij het uitgifteloket aan de zijde van het Waltorenpad. Betalen kan alleen met de pinpas.

De grootte van de stad, de korte afstand naar Zutphen en het beperkte aanbod van concurrenten die óók doen aan afhalen en bezorgen van gezond eten, hebben volgens de BioToko-broers tot de keus voor Deventer geleid. Thomas: ''We dachten al langer aan een tweede vestiging. Door corona hadden we zoiets van; laten we er maar werk van maken. Deventer lijkt wel op Zutphen, alleen is het groter. Het is ook een Hanzestad met veel cultuurhistorie.''

'Voor corona

kwamen hier

wekelijks

gemiddeld

zo'n 250

mensen

eten'


Aan de Pikeursbaan zijn Thomas en David op de maandag na pakjesavond samen met een medewerkster druk bezig met de laatste voorbereidingen. Het is ook de eerste dag dat klanten in Deventer via https:www.biotokodeventer.sitedish.shop bestellingen kunnen plaatsen. Een klant kan vervolgens kiezen voor afhalen of bezorgen. BioToko bezorgt in Deventer in de postcodegebieden 7411 tot en met 7417 en verder in 7419, 7421, 7422, 7424, 7429 en 7439. Bij elke bestelling zit een kortingsbon. Die geeft bij afhalen recht op 1 euro korting op elke bestede 10 euro. Er staan ook codes op voor bezorgkorting: 5 procent op vrijdag, zaterdag en zondag en 10 procent op doordeweekse dagen. Online gerechten bestellen kan zeven dagen per week tussen 12.00 en 21.00 uur.

'Het afhalen en
laten bezorgen
van eten is
heel erg in
trek'

Inclusief de drie eigenaren, die sinds juni 2018 een vennootschap onder firma vormen, bestaat het BioToko-team uit een kleine dertig medewerkers. Er zijn enkele vacatures. Kijk voor meer informatie op: https://www.biotokozutphen.nl/index.html.

De nieuwe BioToko is gevestigd op de hoek Pikeursbaan/Waltorenpad. Klanten kunnen online bestellingen plaatsen en die afhalen of laten bezorgen.
De gerechten worden bereid in de keuken van het (door corona voorlopig gesloten) restaurant van BioToko in Zutphen.