Schaapskudde de Belhamel. Foto: Fotoclub Zutphen
Schaapskudde de Belhamel. Foto: Fotoclub Zutphen

Selfie scoren met Schaapskudde
de Belhamel

WARNSVELD - Na een recente wandeling met de schapen vanaf de Vordenseweg naar de Schoolmeesterweg (Lochem/Vorden) kwam de vraag om een en ander te vertellen over het werk van herders. Harrie Jansen van Schaapskudde de Belhamel gaat hier graag op in.

“Er is ontzettend veel te vertellen over ons werk als herders, over: de schapen, werkhonden, vrijwilligers, de stichting vrienden van, border collies en Altdeutsche hütehunden, de bezoeken van de dierenarts, de relatie tussen hulst en de lammerenperiode, de schaapverplaatsingen, de natuur en biodiversiteit, maar ook de herder als ondernemer, opleidingen, een goed netwerk en noaberschap. En zo kunnen we doorgaan”, vertelt Harrie.
De werkzaamheden op een schaapskudde lopen erg uiteen. De lammerenperiode in het voorjaar en de begrazingen in de zomer zijn vaak bekend bij iedereen, maar wordt eigenlijk gedaan in deze ogenschijnlijke rustige periode? “In dit deel van het jaar brengen wij met onze schapen het grootste deel door in de nabeweiding bij bijvoorbeeld boeren. Het liefst in de buurt van onze kooi aan de Werkseveldweg, maar soms ook wat verder weg. Daarom liepen wij twee weken geleden met een kudde van ruim 100 schapen zeven kilometer over de weg.”

Voor het verplaatsen worden voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo heeft iedere vrijwilliger een veiligheidsvest aan, loopt er altijd iemand voor en iemand achter de kudde. Daarbij lopen er altijd minimaal twee honden mee, eentje voor de kudde en één achteraan. Deze zorgen ervoor dat de schapen netjes in lijn blijven lopen, het tempo aanhouden en dat er geen schapen achterblijven. "Natuurlijk loopt ook één van onze Belhamels altijd mee voorop in de kudde. Maar bovenal, we zorgen dat we gezien worden door medeweggebruikers en vertrekken wanneer er weinig verkeer is.”
Op de Vordenseweg, een drukke weg met veel verkeer, werd in een hoger tempo gelopen om het achteropkomend verkeer zo min mogelijk te laten vertragen. "We proberen vooral rekening te houden met de medemens, maar ook de dieren en veilig te werken”, benadrukt Harrie. "Gelukkig zijn de meeste mensen blij om ons te zien. Camera's schieten voor de dag om de selfie te kunnen scoren en gelukzalige uitdrukkingen op de gezichten komen ons tegemoet. Dat we er af en toe wat theater van maken, dat klopt. Wij vinden deze reacties natuurlijk ook erg leuk!”

Aangekomen op het nieuwe stuk weide staat het gras flink hoog. Door de schapen wordt dit kort gegeten waardoor het gras niet verschimmeld, in het voorjaar beter wortelt en er dikker gras vormt. Ook is de mest van de schapen voor het grasland belangrijk, net als de pootjes van de schapen die de grond wat aanstampen.
"Elly en ik hebben op 1 januari 2020 de schaapskudde, nu ongeveer 375 schapen, overgenomen. Beiden 60+ en toch het avontuur aangegaan. Dat kan enkel met support van vele lieve mensen die ons bijstaan.”


www.schaapskuddedebelhamel.nl

facebook.com schaapskuddedebelhamel