Het terrein waar MicroMania volgens plan zal komen. In de verte de Zutphenseweg. Foto: Arjen Dieperink

Het terrein waar MicroMania volgens plan zal komen. In de verte de Zutphenseweg. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

MicroMania naar verwachting rond mei 2022 open

LOCHEM - Vorige week berichtte de Berkelbode over de plannen voor MicroMania, een science center, kleine-dieren-zoo en natuurbeleving. Een paar dagen later gaf Peter S.R. Wolters een digitale persconferentie, hij is initiatiefnemer en eigenaar van Zodiac Zoos en Zoo Consultants B.V. "De eerste berichten die wij na de bekenmaking van ons idee kregen, waren positief “ laat Wolters weten, waarbij hij tegelijk aantekende dat er altijd personen zijn die om welke reden dan ook tegen zijn. MicroMania zal een oppervlakte beslaan van zo’n 8.000 vierkante meter en is gepland tussen de Zutphenseweg en de verlengde Albert Hahnweg.

Door Arjen Dieperink

Het gerucht ging, dat men eerst naar een terrein aan de Gageldijk heeft gekeken, maar wordt dit ontkend. Wel heeft men het plan in eerste instantie willen ontwikkelen bij de golfbaan. MicroMania is niet te vergelijken is met dierenpark Wissel, laat Wolters weten. Deze park in Epe is inmiddels gesloten en was ook eigendom van Zodiac. "Wissel was een totaal ander concept. Dat was meer een dierentuin. Met MicroMania proberen wij meer over de natuur bij te brengen op een zo luchtig mogelijke manier. Men weet daar eigenlijk veel te weinig over."

Gekke kleine dieren
De naam MicroMania is een samenvoeging van micro en mania. "Het woord mania verwijst naar de gekke dieren", aldus Peter Wolters. "Wij proberen bijzondere kleine dieren binnen te krijgen. Mijn grootste wens is het vogelbekdier. Bijzondere en grote insecten zullen er ook te aanschouwen zijn." Zowel de geologie als archeologie worden bij MicroMania belicht. "Denk hierbij aan de grote landverschuivingen, van het supercontinent Pangea tot de huidige continenten. Ook de evolutie wordt belicht, wij volgen de voetsporen van Charles Darwin. Voor bezoekers die meer het bijbelverhaal als de ontwikkeling beschouwen is deze ook beschreven.” Kort na deze uitspraak belicht Peter Wolters enkele andere thema's die aan bod komen: klimaatproblematiek, ziektekiemen, zoönosen (waaronder COVID-19, Lyme en Q-koorts). MicroMania wordt daarbij ondersteund door experts van de Breda University.

Van oerknal tot de Achterhoek
De bezoeker krijgt vanaf de oerknal, big bang, het verhaal over de ontwikkeling van de aarde voorgeschoteld. Contacten met Phoenix Sterrenwacht zijn er nog niet geweest. Wel geeft Wolters aan met de volkssterrenwacht Phoenix samen te willen werken. "Waar Phoenix nu zit (Ampsenseweg 10 in Lochem, AD), zitten ze goed. Ik denk dat wij best bepaalde dingen kunnen uitwisselen." De lokale ontwikkeling, Lochem, het Groote Veld, Berkel en de Achterhoek hebben ook een plek in het plan gekregen. De bouw zal zo’n acht maanden in beslag nemen en de kosten bedragen acht miljoen euro, de toegangskaart zal zo’n veertien euro bedragen. Men hoopt zo'n 100.000 bezoekers per jaar te verwelkomen.

Samenwerking
De inrichting van het hele terrein zal coronabestendig zijn aangelegd. De parkeerplaatsen zullen vanaf de openbare weg niet te zien zijn. Een landschapsarchitect zal het hele terrein ontwikkelen. De toetsing van de provincie Gelderland heeft het plan volgens Wolters doorstaan. Het geheel zal eruitzien als een landgoed, laat hij weten. Een vastgoedbelegger doet met MicroMania mee. Tevens zijn er diverse fondsen aangeschreven. "In principe hebben wij geen gemeentesubsidie", aldus Wolters. Veel bedrijven zijn bij de ontwikkeling van MicroMania betrokken, ook voor lokale bedrijven is er plek. "Gisteren hadden wij een informatiebijeenkomst met recreatieondernemers. Ons plan is daar goed geland", laat een tevreden Peter Wolters weten. Belangstellenden kunnen zich voor de nieuwebrief inschrijven en worden met regelmaat over de nieuwe ontwikkelingen ingelicht.