Buladó. Foto: Luxor Zutphen

Buladó. Foto: Luxor Zutphen

Nieuw-Nederlandse debuutfilms

ZUTPHEN - Luxor Theater vertoont in de week voor kerst twee debuutfilms die op het Nederlands Filmfestival hoge ogen gooiden: Buladó en La última primavera. Beide films zijn van Nederlandse makelij, maar spelen in het buitenland.

Winnaar Gouden Kalf
Buladó van regisseur Eché Janga is een liefdevol familieverhaal dat zich afspeelt op Curaçao. De 11-jarige Kenza woont met haar vader Ouira en opa Weljo op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een broodnuchtere politieagent, Weljo identificeert zich juist met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. De eigenzinnige Kenza probeert haar eigen weg te vinden tussen deze uitersten, die steeds vaker met elkaar in botsing komen. De film kreeg het Gouden Kalf voor Beste Film en is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscars.

Aangrijpend sociaal drama
La última primavera van de Nederlands-Spaanse regisseur Isabel Lamberti geeft een intiem portret van de Spaanse familie Gabarre Mendoza. De familie woont in ‘La Cañada Real’, een sloppenwijk net buiten Madrid die op het punt staat gesloopt te worden. De toch al kansarme bewoners worden gedwongen hun zelfgebouwde huizen te verlaten, omdat de grond waarop ze wonen verkocht is. Ieder lid van de familie Gabarre Mendoza worstelt op eigen wijze met de naderende transitie in hun leven. Niet alleen beide ouders kampen met grote zorgen, ook hun drie kinderen moeten de omslag verwerken.

Buladó is te zien op 17, 19, 21 en 22 december. La última primavera op 17, 18 en 19 december. Kijk voor tijden en tickets op de website van Luxor.


luxorzutphen.nl