Kerstboom kopen

Mevrouw Bombeld heeft er helemaal genoeg van. Ieder jaar met pijn en moeite de dennennaalden uit het tapijt zuigen. Maar de miskoop van vorig jaar gaf mij als liefhebber van een echte boom de definitieve nekslag. Vorig jaar was onze kerstboom al bijna naaldloos toen hij -als tussenstap richting een warme woonkamer- nog in garage stond. Bij het opzetten lagen de naalden al door de hele kamer en vanaf dit jaar ontkom ik dan ook niet meer aan plastic fentestic. De kerstboomverkoper leverde een slechte boom en een gratis appel, die overigens wel goed was.

We begeven ons naar Intratuin in Lochem. Lekker vroeg op dinsdagmorgen, dan is het nog rustig. Maar ja, als iedereen dat denkt wordt het toch nog druk. Maar met een mondkapje op en de winkelwagen ver voor mij uit houd ik iedereen op veilige afstand. De kunstkerstbomen staan in een grote feesttent. We kunnen kiezen uit nep-groen, heel nep groen of nog nepper groen. En dan met kunstsneeuw, felle lampjes, minder felle lampjes of geen lampjes. Het tentzeil laat vreemd licht door, dus we kunnen de kleur slecht inschatten. Maar uiteindelijk slagen we, het tuincentrum ook, want bij de kassa blijkt zo’n nepper 275 euro te kosten. En nu maar hopen dat de boom meer dan tien jaar meegaat, dan valt het jaarbedrag nog te overzien.

De montage-instructies en vouwtechnieken staat op de gebruiksaanwijzing. Het blijkt een gevaarlijk ding. Als we de boom onbewaakt achterlaten moeten we telkens de stekker uit het stopcontact trekken. Daar worden we het komende decennium nog knap druk mee.

Montagetip 1: Haal de onderdelen uit de doos. Tja, die heb ik er al uit, de montage-instructies lagen namelijk onderin. Ik kijk mevrouw Bombeld aan. Denken ze nu echt dat ik zo’n boom ga opzetten in de verpakking? Zucht. Voor we de boom in elkaar zetten doe ik nog snel even een beetje vaseline tussen de drie stamdelen. Ik zie het al gebeuren, over vijf weken zit de boel muurvast en staat er de komende tien jaar een twee meter hoge opgevouwen kerstboom in de hoek van mijn kantoor.

Tip 2: Vouw alle takken uit en begin aan de onderkant. Vouw per tak alle tips uit. Tips? Wat zijn dat nu weer. Ik lees verder en kom tot de conclusie dat de tips de zijtakjes zullen zijn. Is die gebruiksaanwijzing misschien van een of ander goedkoop Chinees vertaalbureau? Het zal wel.

En al keuvelend, met kerstliedjes op de achtergrond, bereiken mevrouw Bombeld en ik de top. We doen een stapje terug en het geheel ziet er best aardig uit. En de lampjes zijn prima van kleur. Ik ben tevreden en mijn eega ook. De kersboomverkoper ziet mij voorlopig niet meer terug.