Marlène Langbroek in het Pakhuis aan de Noorderhaven. Foto: Marieke van Dulmen
Marlène Langbroek in het Pakhuis aan de Noorderhaven. Foto: Marieke van Dulmen

‘Ik trek mensen aan die op zoek zijn naar meer zingeving in hun werk'

Mijn wenkbrauwen rijzen in verbazing ten hemel, als ik hoor dat Marlène Langbroek zeventig jaar is. Die leeftijd is voor haar geen enkele reden om te stoppen met werken, binnenkort schroeft ze vrolijk een nieuw bord naast haar voordeur, met daarop een verse naam voor haar loopbaanadviesbedrijf.

Door Jolien Wilmar

"Ik kom uit een echt onderwijzersnest", vertelt Marlène, "zowel mijn ouders als mijn grootouders waren leraren, dus wat ik zeker niet wilde worden was leraar. Ik koos voor een brede hbo-opleiding met pedagogische, psychologische en creatieve vakken. Ik werkte twee jaar als pedagogisch medewerker met autistische kinderen in een Pedotherapeutisch Instituut in Nijmegen en studeerde daarnaast in deeltijd Orthopedagogiek. Tegen de tijd dat de weekend- en avonddiensten me tegen gingen staan, ben ik, ik durf het bijna niet te zeggen, toch terecht gekomen in het onderwijs, op een scholengemeenschap in Nijmegen, als docent handvaardigheid en muziek. Het lesgeven voelde heel natuurlijk.”

Marlène komt uit een gezin van zeven kinderen en groeide op in Limburg, in Beek en Heerlen. Als ik haar verhaal beluister valt me op hoe soepel ze meebeweegt met wat er op haar pad komt. Ze woonde, studeerde en werkte in Nijmegen, in Tilburg, in Deventer en sinds ruim vijfentwintig jaar in Zutphen. Ze beweegt mee met de noden van het gezin, zo verhuisde ze eens voor het werk van haar man, in het volle vertrouwen dat ze elders ook wel weer een fijne werkomgeving zou vinden, hetzelfde doet hij op een ander moment voor haar. Ze nam ontslag in Nijmegen toen ze verhuisden naar Tilburg, waar het eerste kind geboren werd. Toen het tweede kind 1 jaar werd regelde ze hulp in het gezin. Jo en Riet deden hun intrede, waardoor Marlène met een gerust hart 's ochtends de deur achter zich dicht kon trekken. Op de lerarenopleiding van Fontys doceerde ze eerst Algemene Onderwijskunde en later maakte ze als docent de overstap naar de Academie Mens en Arbeid en volgt daarnaast als student de deeltijdopleiding.

Zwanger van het derde kindje dacht ze niet: Oh jee hoe moet dat nou? Ze dacht: ik zie het wel hoe het loopt en als mijn werk niet te combineren is met mijn gezin, dan stop ik met werken. Uiteindelijk krijgt het gezin vier kinderen en Marlène ondervindt dat het altijd mogelijk is om een baan te vinden die recht doet aan haar persoonlijke behoeften en prima te combineren is met een groot gezin.

"Ik heb niet doorgewerkt uit angst voor een gat in mijn CV, nee daar geloof ik niet in. Ik denk echt dat als je goed kunt uitleggen waarom je een tijdje uit het arbeidsproces bent geweest, je probleemloos weer een passende plek kunt vinden."

De afgelopen 18 jaar begeleidde ze hoger opgeleiden naar nieuw werk met behulp van de Life\Work Design methode. Daarover zegt ze: "Het is een prima methode die erop gericht is diepgaand te onderzoeken waar je talenten, ambities en mogelijkheden liggen. Toch ben ik in de loop van de tijd steeds meer mijn eigen methode gaan ontwikkelen. Vooral de manier waarop men aan werk komt, is sterk veranderd in de afgelopen decennia. Van solliciteren naar vacatures naar zelf onderzoeken waar behoefte is aan mensen zoals jij. Ik ben mijn methode gaan uitschrijven en heb die vormgegeven in een boek. De titel van het boek is: Wat wil ik nu echt? Met als ondertitel: Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo'ers en academici die meer waarde willen realiseren in hun werk.”

"Mijn klanten komen vanuit het hele land en wonen zelfs buiten Nederland. Ik trek geen werkzoekenden aan, maar mensen die verlangen naar meer zingeving. Zo had ik bijvoorbeeld een klant die niet langer wilde bijdragen aan het vergroten van de omzet van zijn baas en eigenlijk niet meer geïnteresseerd was in de productie van het artikel waaraan gewerkt werd. Ik krijg ook klanten met goede banen en dito salarissen, die tot de conclusie komen dat ze hun tijd anders willen besteden. Bijvoorbeeld meer thuis willen zijn om hun kinderen te zien opgroeien. De zoektocht naar zingeving is een proces waar werk én privé in meegenomen moeten worden.

Ik werk niet met een scala aan testen, ik geloof niet dat je met testen komt tot een antwoord op je loopbaanvraag. Het antwoord zit al in je en het is de kunst om dat antwoord eruit te halen door aan het werk te gaan met opdrachten. Zo ervaar je waar je goed in bent en waar je warm van wordt. Mijn boek is een handleiding om mensen in staat te stellen zich vrijelijk te bewegen op de arbeidsmarkt. Het boek helpt de vragen te beantwoorden: Wat wil ik nu echt? Is er markt om mijn passie te verwezenlijken? Heb ik er de juiste kwaliteiten voor? Hoe kom ik op de juiste plek?

En het boek zet aan tot activiteit, want met navelstaren en Googelen komt men er niet. Gesprekken voeren of ergens meelopen is het beste recept om nieuwe wegen en onverwachtse antwoorden te vinden."

Ik ben benieuwd wanneer Marlène het nieuwe bord naast haar deur heeft hangen. Waarschijnlijk komt daarop te staan: Meer waarde in werk. Loopbaancoaching, Marlène Langbroek.