Noah van Weers en Vincent Draaijer in de creatieve ruimte van Walhallab waar het luisterend oor voor en door jongeren zijn oorsprong vond. Corona bracht het initiatief via telefoon en digitale media in een stroomversnelling. Foto: Eric Klop
Noah van Weers en Vincent Draaijer in de creatieve ruimte van Walhallab waar het luisterend oor voor en door jongeren zijn oorsprong vond. Corona bracht het initiatief via telefoon en digitale media in een stroomversnelling. Foto: Eric Klop

Een luisterlijn voor en door
jongeren

Walhellep bewijst zijn nut zeker ook in coronatijd

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Walhallab, de creatieve talentontwikkelingsplek voor tieners en twens in Zutphen, is afgelopen zomer een luisterlijn gestart. Onder de noemer Walhellep wordt jongeren bij wie het niet helemaal gaat zoals zij eigenlijk zouden willen door leeftijdsgenoten een luisterend oor geboden. Vooral in tijden van corona blijkt het project een schot in de roos.

Het initiatief komt uit de koker van Noah van Weers en dateert al uit het pre-coronatijdperk. Eind vorig jaar, de 22-jarige Zutphense miste in haar woonplaats een plek waar jongeren met een zekere diepgang een gesprek kunnen voeren. Onder elkaar, zich herkennend in een bepaalde problematiek. Binnen een ‘veilige’ omgeving die oké voelt om dingen bespreekbaar te maken. Walhallab bood die mogelijkheid. Twee avonden in de week, zo was de bedoeling. Laagdrempelig contact met andere mensen waarbij respect en verbinding hoog in het vaandel staan. Mede aan de hand van creativiteit op het gebied van onder meer beeldende kunst en muziek. Noah’s idee was nog volop in ontwikkeling en voorbereiding toen COVID-19 zijn intrede deed. Walhallab ging wekenlang op slot en ook daarna was fysieke ontmoeting niet meer de normaalste zaak van de wereld.

'Pak je

leven op.

Met structuur.

Walhellep

probeert

daarin een

zetje te geven'


Het initiatief mocht echter niet verloren gaan. Een luisterend oor kan ook telefonisch of aan de hand van een chatlijn. Via Walhellep. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar kunnen hierop, als dat thuis of op school door wat voor oorzaak dan ook niet kan, hun verhaal kwijt. Aan generatiegenoten die niet zelden ook ervaringsdeskundigen zijn. Onzekerheid, een scheiding in de huiselijke kring, een studie die spaak loopt, wanneer je besloten hebt om uit de kast te komen of als je gewoon niet lekker in je vel zit. Hoe ga je daarmee om? Misschien weet degene waarmee je bellend of chattend contact hebt een oplossing. Iemand die wellicht met hetzelfde bijltje heeft gehakt, want je bent niet de enige. Zoals ook vanwege maatregelen die de coronapandemie met zich mee heeft gebracht en nog steeds brengt...

Introductiedagen
Noah zelf bijvoorbeeld. Zij weet uit eigen ervaring hoe het virus de start van haar nieuwe studie frustreerde. “De opleiding was voor mij een nieuw begin”, zegt ze. “Ik verheugde mij op nieuwe contacten. Maar de introductiedagen gingen niet door. En geen schoolfeesten. Voelde me eenzaam, zeker nadat de lessen steeds minder fysiek plaatsvonden en ik aangewezen was op Zoom. Daar zit je dan. Thuis. Je kunt gaan doemdenken en je wentelen in zieligheid. Daar schiet je echter niets mee op. Ik besloot het nieuwe maar hopelijk tijdelijke normaal te accepteren. Gooide het over een andere boeg. Bracht een nieuwe structuur in mijn dagelijks leven. Op tijd opstaan, op tijd eten, meer bewegen. En zo zijn er veel meer tips en adviezen die ik jongeren via Walhellep wil meegeven. Doe iets wat je altijd al hebt willen doen. Dat boek waar je nooit aan toe bent gekomen. Of die serie op Netflix. Mogelijkheden genoeg die het leven van jongeren ook in tijden van corona weer waard maken om geleefd te worden. En dat feesten komt heus wel weer.”

“Maar onderschat de impact die COVID19 heeft op jongeren niet“, benadrukt Vincent Draaijer. Hij is vanuit Walhallab projectleider van de luisterlijn voor en door jongeren. “Online-les kost zóveel energie. Maakt de focus enorm lastig. Daarnaast zijn feestjes een uitlaatklep. En die gaan óók al niet door. Maar blijf daar nu niet in hangen. Pak je leven op. Met structuur. Walhellep probeert daarin een zetje te geven. Niet als hulpverlener maar als meedenker. Daarmee heeft het project zijn nut inmiddels bewezen. Zo verwijst de gemeente Zutphen de doelgroep naar ons door en staan we vermeld op Jongerenhulplijn.nl, een landelijke lijst van corona-initiatieven. Dit betekent echter niet dat als het virus een kopje kleiner is gemaakt de luisterlijn stopt. Integendeel. Want ook dan hebben jongeren, al is het maar door de herwonnen vrijheid, mogelijk behoefte aan een luisterend oor van leeftijdgenoten. Daar was het Noah met haar initiatief immers ook om te doen.”

Voor een goed en vertrouwelijk gesprek kunnen jongeren die het op de een of andere manier even niet zien zitten terecht op 085-4000393. Iedere maandag tot en met woensdag tussen 13.00 en 17.00 uur staan naast Noah en Vincent ook Collin, Rowena en Robin paraat om een luisterend oor te bieden en eventueel advies te geven. Wie volstrekt anoniem wil blijven, kan bovendien chatten. Zie daarvoor www.walhallab.nl/walhellep.