De Duchess of the sea, v.l.n.r.: Desiree, Bela, Remke, Astrid. Foto: Marcel de Graaf
De Duchess of the sea, v.l.n.r.: Desiree, Bela, Remke, Astrid. Foto: Marcel de Graaf

Vrouwenteam Dutchess of the Sea start op 12 december de
zwaarste roeitocht ter wereld

REGIO - Bela Evers uit Tonden (52) en haar roeiteam Remke van Kleij (58), Astrid Janse (54) en Désirée Kranenborg (53) uit Deventer, zijn deze week naar La Gomera vertrokken. Dit vrouwenteam doet mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge – The World’s Toughest Row. Op 12 december starten zij met 20 andere internationale teams aan een race van 4800 km roeien over de Atlantische Oceaan: van Canarisch eiland La Gomera naar Caribische eiland Antigua. Nooit eerder werd dit door een Nederlands vrouwenteam gedaan.

Door Jolien Wilmar

Wat Dutchess of the Sea te wachten staat is een tocht van circa 50 dagen roeien. In een routine van steeds 2 uur roeien, 2 uur rusten, wisselen de vrouwen elkaar in duo’s af. In de rusttijd wordt er gegeten, geslapen en is er enige ruimte voor verzorging. Zeewater wordt omgezet in drinkwater en in plaats van een toilet is er een emmer aan boord. Naast spierpijn en blaren, krijgen roeiers jaarlijks te maken met metershoge golven, storm en kapseizen.

Remke: “Soms denk ik wel even ‘waar heb ik nou ‘ja’ tegen gezegd?!’ Maar hoe het precies zal zijn is niet voor te stellen. Dat moeten we gaan beleven. Ik heb vertrouwen in de organisatie, onze voorbereiding en vooral in elkaar.”

Op La Gomera worden de laatste controles uitgevoerd bij hun knalroze oceaanroeiboot Liberty. Liberty werd eind oktober al verscheept, volgepakt met vriesdroogmaaltijden, apparatuur, reddingsvesten en overige uitrusting.

Désirée: “Door corona heeft het ons moeite gekost Liberty naar Nederland te krijgen. Toen we haar in mei ein-de-lijk hadden, hebben we bijna elke dag met haar getraind. Ze is echt ons vijfde teamlid geworden.”

De afgelopen twee jaar bereidden de vrouwen zich fysiek en mentaal voor, met o.a. coachingsessies, een EHBO-cursus en tochten op het IJsselmeer en de Noordzee. Ondanks het onstuimige laatste jaar - met alle belemmeringen rondom corona - bleven de vrouwen gefocust op de start.

In deze laatste fase is samen met Petra Post, voormalig schipper en nautisch meteoroloog, ook de best mogelijke route bepaald. De strategie is afgestemd op de tochten van succesvolle teams in voorgaande jaren. Via een satelliettelefoon houdt het team onderweg contact met Petra over weersverwachtingen en routekeuzes.

Astrid: “De route is een leidraad. We zullen moeten zien wat we tegenkomen, maar het biedt houvast. Hoewel winnen niet ons hoofddoel is ga ik er wel voor. Het is toch een race!”

Andere doelen die belangrijk zijn voor Dutchess of the Sea zijn: ALS Nederland en Plastic Soup Foundation. Voor beiden wordt geld opgehaald.

Bela: “Wat wij gaan doen daar heb je spierkracht voor nodig. Het besef dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is heeft mij echt geraakt. Van daaruit wil ik ook tegen anderen zeggen: ‘heb je de kans om een geweldig avontuur als dit aan te gaan, grijp die dan!”

Op 12 december vaart Dutchess of the Sea hun avontuur tegemoet. Naast zwaar weer, pijn en blaren zullen ze onderweg ook walvissen, dolfijnen, prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen tegenkomen. Vanaf hun boot delen ze foto’s en video’s zodat iedereen thuis hun reis kan volgen via Facebook of de app YB.

De Dutchess of the sea aan het trainen in hun roeiboot Liberty. V.l.n.r.: Remke, Bela, Desiree en Astrid. Foto: PR