Pakjesavond

Zaterdagavond. Het is pakjesavond in huize Bombeld. De hippe dochter is overgekomen vanuit Amsterdam, de jongste uit Deventer en mevrouw Bombeld is dit weekend vrij. Kortom, dit weekend grijpen we onze kans. Gelukkig heeft de pakjespiet aan ons gedacht, bijna 20 cadeautjes liggen links en rechts van de houtkachel. De vlammetjes zorgen voor extra gezelligheid en uit de boxen klinken zachtjes sinterklaasliedjes.

Zelf hecht ik aan samenzijn, maar niet zo aan al die cadeautjes. Nog sterker, de afgelopen jaren werd ik er zelfs een beetje verdrietig van. De gedachten ‘dat hebben wij toch allemaal niet nodig’ drong zich jaren achtereen op. We zijn tevreden, allemaal gezond en samen. Dat lijkt mij meer dan genoeg.

Hoewel de dochters pas rond de twintig zijn, blikken ze terug op vroeger. Jaren achtereen regelde ik iemand om een zak met cadeautjes bij de voordeur te plaatsen en aansluitend even hevig op de ramen te bonzen. De schrik zat er altijd goed in, maar mevrouw Bombeld houdt helemaal niet van die ongein. En één keer regelde ik een heuse Sinterklaas en piet. Het kostte weinig en dat moet ik ieder jaar nog horen: “jemig, wat een enge man.” Het heeft wel indruk gemaakt.

En vanavond liggen er dus weer een hoop pakjes bij de schoorsteen. Om mij niet al te verdrietig te maken heeft mevrouw Bombeld gezorgd voor functionele cadeaus. Zo krijgen we, na dertig jaar, een nieuwe set keukengerei. Voor de dochters zijn er lekkere dingen voor onder de douche, voor mevrouw Bombeld een boek en voor allen -geheel volgens traditie- een ambachtelijke chocoladeletter van Janson. En voor de rest zijn er nog spelletjes voor de dochters. Gewoon in een doos. We spelen een paar keer samen, maar ik ben niet zo van de spelletjes, ik kan niet tegen mijn verlies. En al dat snelle reageren is op zaterdagavond ook niet aan mij besteed.

Ik krijg een kloofbijltje van de Welkoop, met dank aan mijn vrouw. Er zat een paar weken geleden een kennis aan tafel toen ik zei dat aanmaakhoutjes hakken niet gemakkelijk gaat met een grote bijl. Hij adviseerde mij een kloofbijltje en mevrouw Bombeld stuurde mij naar de winkel. “Een functioneel cadeau, deze week met 20% korting. Ga het zelf maar halen, dan weet je of het goed is.” En daarnaast geeft de Sint mij nog twee flessen Dove. “Die zijn alleen voor je body”, waarschuwen de dames mij. Ik vind het maar niets. Al jaren komt de shampoo en bodywash bij mij uit één fles. Super gemakkelijk, zo kan ik mij ook niet vergissen. Dus vanaf nu moet ik ook al nadenken onder de douche. Het leven wordt ingewikkeld, dankzij Sint. Het spul ruikt overigens wel lekker.