Lynn van der Pol (links), Naomi Balk en Boas Brokke op een etalageplatform waarvoor de achterkant van kasten is gebruikt die tot afgelopen zomer plaats boden aan de wetboeken van het Juridisch Loket. Foto: Eric Klop
Lynn van der Pol (links), Naomi Balk en Boas Brokke op een etalageplatform waarvoor de achterkant van kasten is gebruikt die tot afgelopen zomer plaats boden aan de wetboeken van het Juridisch Loket. Foto: Eric Klop

Studenten van Aventus in de etalage

Zutphense Polsbroek- passage krijgt tijdelijke opfrisbeurt

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Nadat afgelopen voorjaar in Zutphen het Juridisch Loket z’n deuren sloot, oogde een deel van de Polsbroekpassage nogal desolaat. Met het oog op de komende feestdagen heeft de aan het begin van dit schooljaar in Apeldoorn gestarte opleiding ‘Verkoper Mode’ van Aventus Retail & Ondernemerschap daar wat op gevonden. Tien studenten, die zich binnen de leergang bovendien bekwamen in de uitstalling en promotie van kleding, richten er dezer dagen een kerstetalage in.

“De nieuwe eigenaar weet nog niet wat hij met het pand voor ogen heeft”, vertelt Freek Wortel, samen met Hester Boertje en Angelique Jongetjes als docent aan de fonkelnieuwe opleiding verbonden. “Zolang staat de ruimte leeg en maken vooral ook de ontruimde etalages de toch al wat saaie passage er niet fleuriger, laat staan feestelijker op. Nu Kerst en oudjaar eraan komen ontstond het idee er iets mee te doen. Een project dat de studenten de mogelijkheid biedt de theorie in praktijk te brengen.”

Volgens Wortel vond de nieuwe eigenaar Brandsma het een prima idee. En naast het binnenstadmanagement reageerde ook een achttal ondernemers in het centrum van Zutphen enthousiast. Zij stellen attributen beschikbaar aan de hand waarvan de studenten de maar liefst dertig meter lange etalage omtoveren tot een fris en fruitige blikvanger.

“Het biedt de ondernemers extra promotieruimte en er gebeurt wat in de duister ogende corridor tussen Miro-terrein en binnenstad waarvan publiek druk gebruik maakt. Maar het allerbelangrijkste is dat studenten met dit project hun fantasie en creativiteit de vrije loop kunnen laten. Al doende leren ze. En er is voor hen weer eens iets leuks waar ze samen de schouders onder kunnen zetten. Want dat houdt in tijden van corona niet bepaald over”, aldus de docent.

Een project dat

de studenten

de

mogelijkheid

biedt de

theorie in

praktijk te

brengen

Thema
De etalage wordt thematisch ingericht. “De feestdagen staan centraal”, zegt Wortels collega Angelique Jongetjes die ooit zelf actief was als etaleuse. “De studenten hebben in het voorbereidingstraject zelf bepaald wat ze daarmee doen en hoe ze het aanpakken. Eerst werden in groepjes van twee of drie tekeningen gemaakt. Een ideaalbeeld. Daarna overlegden zij op welke wijze het een en ander ten uitvoer moest worden gebracht. Problemen? Het was aan hen om die op te lossen. Etaleren is meer dan spullen neerzetten. Er komt zóveel bij kijken. Zoals ook de randdecoratie en de belichting. Er moet één uitstraling ontstaan, één beeld waarin onder meer een sfeervolle woonkamer en een smakelijk gedekte eettafel met een stemmig decor tot één geheel worden gesmeed. Ja, in de etalage is bovendien ruimte voor feestelijke kleding. Een mooie jurk, een chique jasje. De paspoppen staan al paraat!”

Na de nodige voorbereidingen gingen de studenten onder leiding van hun docenten maandag jongstleden daadwerkelijk aan de slag. De een lapt de ramen, een ander krabt met de tong tussen de lippen stickers van de ruiten. Naomi Balk (bijna 18) en Lynn van der Pol (net 17) richten zich vervolgens op de huiselijke sfeer. Een luie fauteuil is door Freek Wortel net naar binnen gesjouwd. De kunststof kerstboom was er al, evenals de versierselen. “We hebben nog volop andere ideeën”, zeggen de meiden die het er over eens zijn dat het project een schot in de roos is. “Dit is leuker dan op school uit een boek leren. Van de praktijk steek je het meeste op. We hebben al veel zelf geregeld. Nu is het écht aanpakken.”

De 18-jarige Boas Brokke beaamt. Hij zorgt voor het decor waarin huiselijke sferen nóg beter tot hun recht komen. “Mevrouw Jongetjes heeft doeken aan elkaar genaaid tot een totale lengte van dertig meter. Met een speciale verf heeft het geheel in de wasmachine een donkerblauwe tint gekregen. Daarop breng ik onder andere sneeuwvlokken, sterren en een slee aan. Een winterlandschap in kerstsfeer. Want mode is ook design”, aldus Boas die eigenlijk muzikant wil worden maar z’n creativiteit naar eigen zeggen bovendien kwijt kan in de mode.

De studenten en docenten van de Aventusopleiding tot verkoper van mode en alles wat daar verder mee van doen heeft denken dat de in velerlei opzichten opbeurende klus aanstaande maandag geklaard is, hoewel een uitloop met enige dagen niet wordt uitgesloten. “Het gaat erom dat de Polsbroekpassage in deze sombere tijden weer even toonbaar is”, roemt Freek Wortel de tijdelijke win-winsituatie. “In ieder geval tot en met de kerstvakantie. Daarna bouwen we de boel weer af. En hebben de studenten weer een hoop bijgeleerd!”.