Afbeelding

Beter

Is het u ook opgevallen? Die bemoedigende boodschap op plakzuilen in onze stad? ‘Het wordt weer beter’ staat er te lezen. Ik piekerde me suf welke mysterieuze boodschapper ons toch een hart onder de riem probeerde te steken. De gemeente? De overheid? God misschien? Zou het echt beter worden? En wie wist dat dan zo zeker? Op een druilerige ochtend, in een lege stad, besloot ik mijn fiets aan de kant te gooien en de poster nader te inspecteren. De afbeelding had nog het meest weg van een oud-Hollands tegeltjes tafereel met bloemen in de kleuren blauw, wit en een klein beetje rood. In het midden die tekst die ons dus hoop moest geven. Daaronder in piepkleine lettertjes: centercom.

Een half uur later, weer achter mijn bureau, hang ik met de thuiswerkende receptioniste van dit bedrijf, wat aan buitenreclame doet, aan de lijn. Ik blijk niet de eerste te zijn die belt. De poster zou door heel Nederland hangen en veel voorbijgangers willen er één hebben. ‘Omdat ze 'm mooi vinden en omdat ie inspireert’, vertelt ze. Voor 12,50 euro inclusief verzendkosten kon ik ook eigenaar worden van een exemplaar. Ik vraag haar wie de tekst bedacht heeft en word doorverbonden met Baukje van de afdeling marketing. ‘Het idee voor de poster komt van onze directeur’, zegt ze. Ze moesten toch wat met al die leegte, nu alle opdrachten uit vooral de culturele sector, geannuleerd werden. Dus bedacht haar directeur een kreet die kan troosten, licht aan het einde van de tunnel brengt en ons er toe aan zou zetten om met z’n allen de schouders eronder te zetten. En aangezien een kleine aanwijzing voor sommigen voldoende is, zat er misschien toch iemand tussen die moeite zou nemen om de bedrijfsnaam te lezen en zo kon de directeur er toch wat nieuwe klanten mee winnen. Want, besloot Baukje: ‘Het blijft toch business’.

Eerlijk is eerlijk, ik vind 'm goed gevonden. Beter dan de posters die de leegte op de billboards in de stations op moet vullen, nu er minder geadverteerd wordt. Onder de noemer ‘Weetjes over het station’ wordt mij onderweg verteld hoeveel kluisjes het station telt, of hoeveel piano’s er in de verschillende stationshallen door heel Nederland staan. Dan hoor ik toch liever dat het beter wordt, of dit nou waar is of niet.

Mirjam van Biemen