Schulden en schuldsanering besproken tijdens thema-avond

ZUTPHEN - Veel mensen hebben schulden, denk maar aan hypotheekschuld of een aankoop op afbetaling. Dat is geen probleem als het inkomen toereikend is om de schuld in termijnen af te betalen. Maar een groeiend aantal mensen kan zijn schuld niet meer afbetalen. Door wisseling van werk of inkomen en stijgende prijzen van bijvoorbeeld zorgverzekering en huur, wordt een kleine achterstand al snel een hoge schuldenberg. Dat probleem neemt toe doordat tijdens de corona-epidemie veel mensen hun inkomen zien dalen. Geheel buiten hun schuld.

Om het schuldenprobleem en de aanpak ervan te bespreken hield GroenLinks-Zutphen op dinsdag 17 november een openbare bijeenkomst, zoals eerder aangekondigd in deze krant. Deze digitale thema-avond gebeurde via Zoom onder leiding van Daphne Bleumink, bestuurslid van GroenLinks en student Sociaaljuridische Dienstverlening. Een stuk of twintig deelnemers volgden de inleidingen en namen deel aan de discussies. Zij konden vragen stellen en opmerkingen plaatsen in de chatbox.

Linda Voortman, wethouder in Utrecht, vertelde dat de gemiddelde schuld ongeveer 40.000 euro is, en dat het de gemeenschap gemiddeld 100.000 euro kost om iemand schuldvrij te maken. Voor alle betrokkenen is er dus een goede reden om het schuldenprobleem aan te pakken. Ervaringsdeskundigen helpen in Utrecht om schaamte te overwinnen en niet snel weer af te haken. Belangrijk is geldzorgen bespreekbaar te maken en er op tijd bij te zijn.

Gidi Ritzerveld, coördinator van 'Schuldhulpmaatje Zutphen' vertelde over de werkwijze van de vrijwilligers die aan de stichting verbonden zijn. Zij doen aan preventie, voorlichting, coaching, schuldsanering, cursussen voor jongeren en ouderen, en werken samen met andere instellingen (zie voor gratis informatie en hulp: www.schuldhulpmaatjezutphen.nl).

Deelnemers stelden ook mondeling vragen en er ontstond discussie tussen hen een aantal gemeenteraadsleden die aan de bijeenkomst deelnamen, over de schuldenproblematiek in Zutphen.