Eleonore Pameijer en Tobias Borsboom. Foto: PR

Eleonore Pameijer en Tobias Borsboom. Foto: PR

Muziektheatervoorstelling de Blues van Dick Kattenburg

Een verhaal over muziek die niet gehoord mocht worden

ZUTPHEN - Op zaterdagavond 28 november om 19.00 en 20.30 uur in Dat Bolwerck in samenwerking met de IJsselsalon, een verhaal over muziek die niet gehoord mocht worden. De Blues van Dick Kattenburg wordt gespeeld door acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom.

Op 11 november 2019 was het honderd jaar geleden dat Dick Kattenburg geboren werd in Amsterdam. In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Na driekwart eeuw komen steeds meer persoonlijke verhalen boven water over de dagelijkse realiteit van discriminatie, onderdrukking, geweld en vrijheidsberoving. Veelbelovende levens zijn in de knop gebroken.

Componisten die van belang waren voor het Nederlandse muziekleven zijn uit de geschiedenis gewist. Bij het vieren van vrijheid zijn we verplicht de herinnering aan wat verloren is gegaan is levend te houden. Uitsluiting en vervolging is helaas een verhaal van alle tijden.

De Blues van Dick Kattenburg is een kleinschalige muziektheatervoorstelling. Het persoonlijke verhaal van componisten Dick Kattenburg (1919-1944) en Leo Smit (1900-1943) wordt verteld met behulp van (fragmenten van) hun muziek. De musici hebben een theatrale rol in de voorstelling. Dick Kattenburg stond aan het begin van een veelbelovende carrière als violist en componist toen de oorlog uitbrak. Hij kon nog net zijn staatsexamen doen, maar een geplande vervolgstudie in Parijs zat er niet meer in. Leo Smit had al een flink aantal succesvolle werken op zijn naam. Zijn orkestmuziek werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest en zijn kamermuziek werd uitgevoerd in heel Europa. Op het dieptepunt van de oorlog schreef hij de meest ontroerende muziek voor fluit en piano, een hoogtepunt uit de Nederlandse muziek voor deze bezetting. Onder moeilijke omstandigheden bleven beide kunstenaars componeren. Pas nu vindt hun muziek een weg naar het publiek.

Acteur Harpert Michielsen studeerde in 1998 af aan de Toneelschool Maastricht. Hij speelde bij gezelschappen als De Trust en Het Nationale Toneel en maakte zijn filmdebuut in De trein van zes uur tien van Frank Ketelaar. In de dramaserie De Erfenis (RTL4, 2004) speelde hij de hoofdrol. In 2015 speelde hij de rol van François van ’t Sant in de musical Soldaat van Oranje. Michielsen maakte onlangs een meeslepende solovoorstelling over Samuel Sarphati.

Fluitiste Eleonore Pameijer kan bogen op een indrukwekkende internationale carrière. Met haar warme klank, rotsvaste techniek en grote muzikaliteit weet zij het publiek te boeien. Vijfentwintig jaar geleden richtte zij de Leo Smit Stichting op. Deze stichting brengt muziek van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten weer onder de aandacht van het publiek.

Tobias Borsboom is een van de bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij onderscheidt zich door zijn fijnzinnige en poëtische interpretaties. Als winnaar van de Classical Talent Award trad hij op in alle belangrijke concertzalen van Nederland. Tobias staat ook bekend als creatieve programmeur van ongebruikelijke concertprogramma’s.

Regisseur Tonje Langeveld studeerde in 2005 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar zij in 2011 tevens afstudeerde aan de regieopleiding. Naast haar werk als regisseur (o.a. RO Theater, Toneelgroep Amsterdam) geeft zij ook les op middelbare scholen omdat ze het belangrijk vindt dat jongeren in aanraking komen met de magische wereld van theater.

Carine Alders is muziekwetenschapper en zakelijk leider van de Leo Smit Stichting en heeft ruime ervaring in het produceren van concerten en voorstellingen. Naast de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten produceerde zij ook concerten en voorstellingen voor o.a. het Utrecht String Quartet en KUNSTENISRAËL.

Voor tickets en meer informatie, zie de website.


datbolwerck.nl