Orange the IJssel vraagt aandacht voor het stoppen van geweld tegen vrouwen

ZUTPHEN - Gemeenten rondom de IJssel kleuren van 25 november tot en met 10 december oranje in het kader van ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan 100 landen doen hier aan mee, waarbij sinds 2014 het oranje uitlichten van een gebouw een vast onderdeel is. De Brandenburger Tor, de Sfinx, Times Square en de Deventer Brug gingen ons voor. In Nederland doen meer dan 190 gemeenten mee, zo ook Zutphen.

"Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dit varieert van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking", vertellen Hilda Tjeerdsma en Joline Luitjens van Soroptimistclub Zutphen. "In Nederland heeft zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte".

‘Schaduwpandemie’
Om hier aandacht voor te vragen start op 25 november de door de Verenigde Naties geïnitieerde Internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen. Orange the World eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. "Deze campagne is in de huidige coronacrisis harder nodig dan ooit", benadrukt Joline. "Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg. Er wordt zelfs gesproken van een ‘schaduwpandemie’".

Creatieve ideeën
In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. "Soroptimisten willen de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren. Wij zijn dan ook vol energie aan de slag gegaan om Orange the World dit jaar in onze regio vorm te geven", vertelt Hilda. "We hebben contact gezocht met de Soroptimistclubs en alle gemeenten die aan de IJssel liggen, om zo vorm te geven aan ‘Orange the IJssel’. Het resultaat is dat in de actieperiode overal langs de IJsselgemeenten gebouwen en objecten oranje worden uitgelicht: Van Kampen tot aan Westervoort. We hebben van allerlei wilde plannen gehad, vanwege corona moesten we die iets bijstellen, maar het wordt in ieder geval oranje, de kleur van de dageraad, de kleur van de hoop! In de omgeving van Zutphen kleuren oranje: de Dorpskerk Wilp, de Stadsfontein in Zutphen, Landgoed Reuversweerd en de Pancratiuskerk in Brummen, de fontein in Eerbeek en in Bronckhorst de wegverlichting naar de pontjes over de IJssel."

Graffiti on the floor
Rudie van den Berg, ook Soroptimist, vult aan: "Ook graffiti is onderdeel van de campagne, waarbij het doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap dat zij echt wat kunnen betekenen voor een ander, door onveilige situaties te melden! Met behulp van sjablonen en bus oranje krijtverf, maken we overal op straat het ‘meld geweld logo’. De krijtverf is niet milieubelastend, verdwijnt vanzelf na enkele weken, en het aanbrengen ervan is niet strafbaar. Dit doen we rondom eerder genoemde gebouwen, maar ook bij huisartsenpraktijken en apotheken op de stoepen: het moet duidelijk zijn dat je geweld kunt melden!".

Tot slot zegt Hilda "Orange the IJssel, een oranje licht langs de IJssel dat niet alleen aandacht vraagt voor de situatie van vrouwen die slachtoffer zijn van geweld, maar ook hoop en verbondenheid met elkaar uitstraalt. Een krachtig visueel signaal, juist in deze tijden van het opnieuw oplaaien van de COVID-19 epidemie, waardoor veel sociale contacten niet mogelijk zijn en kwetsbare vrouwen nog meer geïsoleerd zijn.’


www.orangetheworld.nl

Facebookpagina 'Soroptimist International Zutphen'


[APART KADER]

Melden moet altijd mogelijk zijn

Het thema voor Orange the World 2020 in Nederland is: ‘Melden moet altijd mogelijk zijn’. In Nederland kan 0800-2000 (Veilig Thuis) worden gebeld door slachtoffers of bij vermoedens van huiselijk geweld. Het nummer is gratis en op elk moment bereikbaar, maar lang niet iedereen weet hiervan. Voor andere vormen van geweld, zoals seksuele intimidatie op de werkvloer of in de horeca, is het helemaal lastig. Daarom wordt er gewerkt aan een toegankelijk overzicht van meldpunten voor iedereen die met geweld te maken krijgt. Dit overzicht staat op ‘www.geweldtegenvrouwenmelden.nl’ Ook worden er fondsen geworven voor een wereldwijde portal waar slachtoffers het dichtstbijzijnde meldpunt makkelijk kunnen vinden.