Het Berkelpad: nieuwe, grensoverschrijdende wandelroute in de Achterhoek

ZUTPHEN/REGIO - Vanaf heden kunnen wandelaars beginnen aan een nieuwe langeafstandsroute door de Achterhoek en het aangrenzende Westfalen: het Berkelpad.

Het Berkelpad is een wandeling van circa 165 kilometer in twaalf etappen langs de Berkel. Het begint in Zutphen bij de monding en voert dan stroomopwaarts naar het brongebied nabij het Duitse Billerbeck. De route verbindt de verschillende historische Berkelstadjes met elkaar. In elke etappeplaats is er mogelijkheid voor overnachting en vindt men aansluiting op het openbaar vervoer. Daardoor kan men de route lopen als een meerdaagse wandeling, maar het ook onderbreken en een andere keer terugkomen voor het vervolg.

Het Berkelpad garandeert een prettige en afwisselende tocht, maar laat de wandelaar ook kennismaken met het van oorsprong Saksische landschap. De rode draad in de route is zoals gezegd het charmante riviertje de Berkel. De Berkel heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan. In de jaren ‘60 is de Berkel sterk gekanaliseerd. De huidige tendens is echter om het riviertje weer een natuurlijker uiterlijk te geven. Lopen langs de Berkel wordt dus steeds leuker en interessanter. In het bijbehorende boekje wordt veel aandacht besteed aan de onbekende geschiedenis van dit gebied.

Het Berkelpad is ontwikkeld door enthousiast wandelaar en Achterhoeker Dolf Logemann. Eerder ontwierp hij het succesvolle IJsselpad, een route langs de gehele IJssel van het splitsingspunt van de bij Westervoort tot het einde van de IJsselvallei bij Ramspol.

Meer informatie is te vinden op www.berkelpad.nl. Daar is ook informatie over het (gratis) downloaden van de etappes te vinden.