Hemmie Heutinck in de plantenkwekerij. Foto: Rob Weeber
Hemmie Heutinck in de plantenkwekerij. Foto: Rob Weeber

De Betekeniseconomie - wat zie je ervan in de praktijk

ACHTERHOEK - In deze rubriek staat de Betekeniseconomie centraal, een term die is ontleend aan de opvattingen en het werk van onder andere dr. Kaj Morel (1971). De Betekeniseconomie kijkt vanuit een sociaalpsychologische blik naar het huidig economisch model van vrijemarkteconomie dat na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Dit model is gebaseerd op maximale, individuele vrijheid en groei. De Betekeniseconomie streeft een nieuw, toekomstig economisch model na dat op andere, gemeenschappelijke waarden gebaseerd wordt en meer ‘oprechte verantwoordelijkheid voor de wereld na ons’ laat zien. In deze rubriek komen mensen aan het woord die met hun denk- en handelswijze aansluiting zoeken bij het gedachtegoed van de Betekeniseconomie. Deze week besteden we aandacht aan Kwekerij Heutinck in Borculo.

De stap van hovenier in loondienst naar zelfstandig kweker van vaste planten ging geleidelijk. Peter Heutinck was al vroeg een liefhebber van vaste planten en droomde van een eigen bedrijf. Op een eigen stukje grond aan de Ruurloseweg begon hij met de kweek van vaste planten, daarbij geholpen door zijn toenmalige werkgever Krabbenborg. Al snel had hij zo’n duizend soorten op alfabet staan. In 1985 had hij 3000 stekjes gepot.

Dat aantal zou de komende jaren spectaculair uitgroeien en hij liet zich in 1986 onder meer schuur en koelcel bouwen. Met de groei van het bedrijf kwam er ook meer organisatie. Dit lag hem minder en dat leidde in 1997 tot de full time instap van zijn broer Hemmie als mede-eigenaar. Hij was tot dan werkzaam in de automatisering.

Groei is niet de drijfveer
Hoewel het jaar 1997 economisch gezien een dip betekende, zette de groei daarna weer door. “In 2004 zijn we in Duitsland, in Nordkirchen, van start gegaan,” begint Hemmie het verhaal. “We hadden daar al een samenwerking met een Duitse onderneming, maar dat bedrijf kon niet zelfstandig verder. We hebben het kweken in Heutinck GmbH ondergebracht, met de oud-eigenaar van dat bedrijf als bedrijfsleider. Op deze wijze behielden we de potentie en het enthousiasme van de ondernemer en de medewerkers. Vanaf dat moment is ons bedrijf enorm gegroeid.”

Naast Borculo en Nordkirchen heeft Heutinck ook een vestiging in Enschede en een productielocatie in Leek, Groningen. Peter is een echte verzamelaar van planten. In totaal levert Heutinck per jaar zo’n zeven miljoen stekjes, verdeeld over zesduizend plantensoorten. Toch is noch groei, noch winstmaximalisatie de drijfveer. “Groei is ons eigenlijk overkomen”, legt Hemmie uit. “Natuurlijk is het mooi dat we als bedrijf floreren, maar belangrijker vinden we dat we op een prettige manier met onze medewerkers aan het werk zijn. Met hen willen we door onze producten de omgeving gelukkiger maken. We werken veel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in Enschede via de DSW en in Leek met behulp van Novatec. Ze potten de stekjes voor ons. Voor iedereen is een plek bij ons, maar het moet wel bij elkaar passen. We steken er als bedrijf veel tijd in.”

Verzameld enthousiasme
De werkzaamheden betreffen het opkweken van aangeleverde stekjes. Heutinck levert planten in potjes met een omvang van negen en elf cm (P9 en P11). De planten gaan naar de groothandel, exporteurs en tuincentra. Rassenveredeling en opkweken via zaad behoort niet tot de eigen bedrijfsactiviteiten. Er is ook geen laboratorium aanwezig. “Wat ik wel een bedenkelijke ontwikkeling vind, is dat rassenveredeling steeds meer in handen van grote multinationals komt. Ze zijn in de regel erg geld-gedreven,” schetst Hemmie de ontwikkeling. Ieder jaar stelt Peter het assortiment samen. De teeltmanager uit Duitsland doet de planning qua tijd en regelt de productieverdeling over de diverse locaties. Twee keer per week is er na werktijd transport tussen de vestigingen. Het logistieke centrum ligt in Borculo. “Als bedrijf zijn we uniek. Er is geen tweede bedrijf dat deze omvang en bijbehorende kennis heeft. We zijn gegroeid door ‘verzameld enthousiasme’ en hebben daardoor een bijzondere marktpositie bereikt.”

Aan het eind van dit jaar hoopt Heutinck als gevolg van uitbreiding, o.a. via groei in internetverkoop, een nieuwe locatie te betrekken aan de Needseweg in Borculo. Ook voor deze locatie ziet Heutinck weer goede mogelijkheden voor het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf heeft een goede band met de Berkellandse economie en blijft zich inzetten voor mogelijkheden om iedereen mee te laten doen in de maatschappij.


www.heutinck.eu

Afbeelding