Nieuwbouwhuis

Een paar huizen verderop in onze straat staat een oude bungalow te koop. Een gedateerde woning uit de jaren ’60 met flink wat vierkante meters grond. Maar de kwaliteit van het bouwwerk valt tegen, een hoop hout in slechte staat, een nauwelijks geïsoleerd plat dak en een heleboel asbest. Kortom, geen opknappertje maar een opruimertje. En dan heb je plotseling heel wat vierkante meters om geheel naar eigen inzicht een nieuw stulpje te bouwen.

Een aantal maanden geleden is het huis verkocht en er belandt een briefje in de bus: excuses, er zal een paar keer overlast zijn, maar dan staat er weer een prachtig huis. Even later verschijnen er een paar grote containers en een flinke grijpmachine. Na een paar dagen en een paar raadselachtige maanmannetjes ligt alles er weer strak bij voor het volgende project. Een prachtig nieuwbouwhuis in het groen.

Nu heb ik niet zo heel veel verstand van het bouwen van huizen dus ik kijk mij al een paar weken de ogen uit. Er kwam een boormachine de straat inrijden. Een ongelofelijk groot ding, zo’n lang voertuig heb ik nog nooit gezien. De nieuwe huiseigenaar krijgt van de gemeente opdracht de woning goed te funderen. Dus worden er 16 meter diepe gaten in de grond geboord die vol beton gegoten worden. Heel bijzonder, er staat hier in de buurt veel diversiteit aan huizen met normale funderingen en over verzakkingen heb ik nog nooit iemand gehoord. We zitten op stevige zandgronden en niet op veengebied of kleilagen. Toen die betonpalen eenmaal uitgehard waren kwamen binnen één dag de funderingsmuurtjes en de vloer voor de eerste verdieping. Oei, dat was systeemwerk, voor ik het in de gaten had waren ze daar mee klaar.

En deze week zijn de bouwvakkers begonnen met het huis. Op maandagmorgen om tien voor zes word ik al wakker als een flinke kraan, achteruitrijdend, onze woning passeert. Rond half acht, als ik de krant uit de buitenbus haal, ga ik toch maar even kijken. De kraan is wat grote bags aan het verplaatsen. Iets verder in de straat staat al wel een grote vrachtauto met vijf toekomstige buitenmuren, met een flinke laag isolatiemateriaal, te wachten. Als ik om tien uur nog eens ga kijken ben ik eigenlijk al te laat. Ik zie nog net dat de hele voorgevel wordt geplaatst en dan is de eerste verdieping van het huis rondom al klaar, inclusief deuren en kozijnen voorzien van glas. Een uurtje later liggen alle vloerplaten van de eerste verdieping er al op. Een dag later komen de eerste verdieping, de vliering en de dakplaten inclusief panlatten en dakramen.

Vol bewondering sta ik naar het efficiënte bouwsysteem te kijken. De bouwvakkers werken onverstoord door.